Francuski umjetnik glumio kokoš i izlegao piliće u muzeju

Francuski umjetnik glumio kokoš i izlegao piliće u muzeju Izvor: Snapshot

Iz deset kokošijih jaja koja je francuski umjetnik Abraham Poincheval, u sklopu jednog od svojih performansa, tri sedmice zagrijavao tjelesnom temperaturom zatvoren u staklenom terariju pariskog muzeja Palais de Tokyo, izlegli su se pilići.

Kad je krajem marta odlučio postati kokoš, umotati se u deku i "sjediti" na jajima, očekivao je da će se pilići izleći za 21 do 26 dana. Nije puno pogriješio u procjeni, jer je prvi pilić ugledao svjetlost dana u utorak, a ostalih devet u četvrtak, izvijestio je glasnogovornik pariskog muzeja, dodavši da su "pilad" na putu prema obližnjoj farmi.

Poincheval je otprije poznat po neobičnim performansima, poput trodnevnog boravka u stijeni ili dvosedmičnog boravka u prepariranom medvjedu te plovidbi Rajnom u gigantskoj boci.

Naučnici su procijenili da Poinchevalov zadnji poduhvat neće uspjeti, odnosno da će završiti pogubno po embrije jer ljudi imaju nižu tjelesnu temperaturu od kokoši, no on ih je u tome demantovao.

Izvor: YouTube

Četrdesetčetverogodišnji umjetnik je prije početka performansa "Jaje" objasnio da prizor muškarca koji sjedi na jajima "u prvi plan stavlja pitanje metamorfoze i spolova".

Treba podsjetiti da Poincheval nije izravno sjedio na jajima već na stolici za čije je dno bila pričvršćena posuda s jajima. Bio je prekriven posebno dizajniranom dekom kako bi očuvao tjelesnu toplinu te jeo hranu poput đumbira koja je dodatno zagrijavala njegovo tijelo.

Veliku i malu nuždu obavljao je u drugu posudu smještenu pod njim i pritom nije ustajao sa stolice. Da bi performans uspio dnevno je ustajao samo po pola sata što je iskoristio za konzumiranje obroka.

Novinarima je rekao da mu je krajnja ambicija "šetnja po oblacima" na kojoj radi već pet godina, no zasad za to još uvijek nije spreman.

Izvor: YouTube

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: pilići , Pariz , Umjetnici

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna