Izdata saglasnost za izgradnju dijela Prve transverzale

Izdata saglasnost za izgradnju dijela Prve transverzale Izvor: Anadolija

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić uručio je urbanističku saglasnost za izgradnju dijela Prve transverzale, koju je izdala nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, direktorici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljani Pelidiji.

Na taj način Općina Centar je ispunila svoj dio obaveza u ovoj fazi realizacije projekta Prve transverzale, što obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja, odnosno do granice sa Općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra.

Tim povodom, danas je održan sastanak u Općini Vogošća, kojem su prisustvovali i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za izgradnju i planiranje razvoja KS, te kantonalne Direkcije za puteve.

Utvrđeno je da je naredni korak u realizaciji projekta da predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo naredne sedmice objave javni poziv za odabir firme za izradu elaborata o eksproprijaciji zemljišta, nakon čega slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izdavanje građevinskih dozvola, te početak izgradnje Prve transverzale.

Prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa prvo će biti obuhvaćena dionica od Bara do Hotonja, budući da je ona najmanje zahtjevna, te je na sastanku dogovoreno da se eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola rješavaju u fazama, kako bi se ubrzao proces izgradnje Prve transverzale.

Prema proračunima dio izgradnje Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja koštat će više od 215 miliona KM. Za sada Vlada Kantona Sarajevo raspolaže sa oko 22 miliona maraka za izgradnju, te također planiraju da dobiju još gotovo 15 miliona eura iz aranžmana sa EBRD-om, saopćeno je iz Općine Centar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hadzo

Načelnice,bolje bi ti bilo da popravis ulice i prilaze bolnici Koševo!Do hitne ako preživis od hitne do bolnice nećeš sigurno!Nije mi jasno zašto javni prevoznici i taksisti sute!?

1 0

Hadzo

Predizborna transverzala!Kako to samo lijepo zvuči.

3 0

NunoG

Za dužinu od 3,5 km, vidimo se za 13,5 godina, do završetka...

3 0

* Sva polja su obavezna