Zatvori

Bivša ministrica privatne račune plaćala službenom karticom

Bivša ministrica privatne račune plaćala službenom karticom Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kancelarija za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije (USKOK) dostavila je tužilaštvu Hrvatske krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture Andree Zlatar Violić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za oko 100.000 kuna (13.400 eura).

USKOK je, nakon završene istrage saopštio da je Violićeva od marta 2012. do marta 2015. godine koristila službenu poslovnu karticu u privatne svrhe i time pribavila sebi imovinsku korist.

U USKOK-u navode da je za privatne potrebe Violićeva podigla nešto više od 146.000 kuna (19.600 eura) koje je beskamatno koristila, pri čemu Ministarstvo kulture dodatno terete i za 4.766 kuna (640 eura) naknade za podizanje te gotovine, prenose hrvatski mediji.

Osim toga, USKOK tvrdi i da je Violićeva još gotovo 100.000 kuna (13.400 eura) potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inostranstvu".

Iako je više od 159.000 kuna (21.300 eura) naknadno vratila mjesečnim obustavama na plati i uplatom gotovine u blagajnu, Violićeva je, prema navodima USKOK-a, državni budžet oštetila za nešto više od 99.000 kuna (13.300 eura).

Zbog optužbi da je službeni novac koristila u privatne svrhe Violićeva je podnijela ostavku na funkciju u martu 2015. godine.

Naslijedio ju je njen zamjenik Berislav Šipuš, koji je bio ministar kulture do januara 2016, a kojem je u martu ove godine potvrđena optužnica, takođe, zbog podizanja gotovine i plaćanja privatnih troškova službenom karticom, čime je državni budžet navodno oštetio za više od 68.000 kuna (9.100 eura).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Pa krivi su jer su krali državnu imovinu , krivi su oni koji su im dali mogućnost da kradu . jedino je nada da će uskok možda uspjeti da bar dio novca vrati nazad . u bih i srbiji ovi iznosi su smiješni i niko ne bi odgovarao .

0 0

* Sva polja su obavezna