Meteorolozi najavljuju novi udar za poljoprivrednike

Meteorolozi najavljuju novi udar za poljoprivrednike Izvor: N1

Snježni april iznenadio je sve, a ponajviše voćare i poljorivrednike kojima godina ovisi o rodu. Još uvijek se ne zna koji je obim nastale štete, s obzirom da se narednih dana očekuju mrazevi.

Snijeg u aprilu najviše je iznenadio poljoprivrednike. Uz temperature ispod nule, neočekivani sniježni pokrivač oštetio je usijeve, ali i rascvjetale biljke.

"Voćke su bile u stanju vegetacije, težak je snijeg, i polomilo je dosta. Juče sam obišao naše poljoprivrednike koji se intenzivno bave proizvodnjom voća, radili su cijelu noć tokom koje je padao snijeg. Tako su spriječili neke velike štete, kolike su mogle biti. Stresali su snijeg sa voćki cijelu noć", otkrio je Muhamed Softić, predsjednik Udruženja poljoprivrendika Vogošća.

Štete nisu zaobišle ni vlasnike plastenika. Hladne noći koje predstoje mogle bi gotovo uništiti sve što je posađeno. Adil Muhić iz Hotonja kod Sarajeva ima 1.000 m2 plastenika, naredne dane, kaže, dočekuje spremno. Mora se djelovati preventivno.

"Ne može biljka opstati u plasteniku, nema nikakvu šansu. Treba joj totatno opremanje. Pokrivanje agrotekstilima ili ubacivanje nekih grijalica. U manjim plastenicima, moguće je rasporediti više svijeća koje trebaju goriti cijelu noć, kako bi spasili biljke. Onaj ko ima grijanje, treba ga aktivirati", objasnio je Adil Muhić, poljoprivrednik.

Izvor: N1

 Muhić dodaje i kako snijeg u aprilu nije toliko neobična stvar žiteljima ovih prostora, iako uzrokuje veliku štetu. Prije sadnje, kaže, potrebno je kvalitetno planiranje.

"Stručnjaci su predvidjeli da se plastenička proizvodnja i sadnja vrši od 15. aprila pa dalje. Međutim, naši ljudi su nestrpljivi. Neki počinju i 1. marta. Kažu, lijepo je vrijeme i može. Ipak, ne može. Vrijeme se tumba, mi smo među planinama, toploljubive biljke je nemoguće raditi prije 15. aprila. Biljka kad se posadi u toplom vremenu i kad su noći tople, tek može da napreduje", dodao je Muhić.

Za dane vikenda, meteorolozi najavljuju niske temperature i mraz, što bi moglo donijeti velike štete poljoprivrednicima koje će se osjetiti u nekoliko narednih sezona. Stručnjaci voćarima savjetuju korištenje protivgradnih mreža, te tradicionalno paljenje slame u voćnjacima - kako bi smanjili negativne utjecaje hladnoće. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna