Bandić: Neprihvatljivo Bošnjacima dirati bosanski jezik

Bandić: Neprihvatljivo Bošnjacima dirati bosanski jezik Izvor: Anadolija

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorili su u Hotelu Westin trodnevni međunarodni znanstveni simpozij o jeziku "Bosanski jezik u vremenu".

Bakir Izetbegović je u svom obraćanju istaknuo kako je pitanje jezika jedno od najvažnijih obilježja identiteta jednoga naroda.

Kazao je kako su Bošnjaci ostali vjerni svom jeziku iako su "od kraja 15. do kraja 20. stoljeća stvarali djela i na orijentalnim jezicima koji nikada nisu uticali na čistoću maternjeg bosanskog jezika".

Izetbegović je kazao kako je oko 300 autora iz tog perioda ostavilo raznorodna djela u kojima se jezik tog područja zove bosanski. Upozorio je kako domaće stanovništvo ni za vrijeme Osmanskog carstva nikada nije zaboravilo svoj jezik i zavičaj.

Osim Bošnjaka, bosanskim su jezikom pisali i bosanskim ga zvali pisci drugih narodnih pripadnosti u Bosni, kazao je Izetbegović.

"Zašto je bosanski jezik bio tako rasprostranjen i prihvaćen u narodu?! Zato što je bio temeljen na staroj jezičnoj baštini, na jeziku kakvog nalazimo na mramorima ili stećcima, na onom prvotnom, zatečenom jezičnom stanju", kazao je Izetbegović.

Ustvrdio je kako jezik određuje nacionalne granice te kako je neprihvaćanje bosanskog jezika "ultimativna prepreka odricanju od velikodržavnih ambicija na račun BiH, njezina teritorijalnog i kulturnog identiteta".

Prisjetio se kako su Bošnjaci izgubili konstitutivnost iz Ustava iz 1964., pa tako u to vrijeme, sve do 1990-ih, nisu dobili vlastito pravo na jezik. Kazao je kako ohrabruje činjenica da danas 53 posto govornika u BiH govori bosanskim jezikom.

Izetbegović je izrazio nadu kako će ovaj simpozij doprinijeti bržoj implementaciji bosanskog jezika u obrazovni program u Republici Hrvatskoj.

"Neprihvatljivo je da Bošnjaci, druga po veličini nacionalna manjina u Hrvatskoj, nemaju niti po jednom modelu svoj materinji jezik u osnovnim i srednjim školama, sa izuzetkom Islamske gimnazije dr. Ahmet Smajlović", kazao je Izetbegović.

Naglasio je potrebu stvaranja bilateralnog sporazuma o ovom pitanju.

"Ohrabruje da Zagreb i Hrvatska nisu tijesni za razgovor o bosanskom jeziku, o čemu svjedoči i ovaj simpozij", poručio je Izetbegović.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, glavni pokrovitelj ovog simpozija, istaknuo je kako je bosanski jezik kroz povijest "bio izbor i legitimacija žitelja BiH".

"On je podnosio i promovirao sve sličnosti i razlike unutar višekompozitnog i višenacionalnog bosanskohercegovačkog društva", kazao je Bandić.

Upozorio je kako je bosanski jezik bio gotovo cijelo stoljeće "likvidiran iz javnog komunikacijskog prometa".

"Sada kada su Bošnjaci napokon jezično i sociokulturno ravnopravni s Hrvatima, Srbima i Crnogorcima, etički i politički je krajnje neprihvatljivo dirati im jezik i osporavati mu ime i egzistenciju", poručio je Bandić.

Na otvorenju su sudjelovali brojni predstavnici hrvatske i bh. akademske zajednice, veleposlanica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj te predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturnog društva Bošnjaka Preporod.

Znanstveni simpozij o jeziku "Bosanski jezik u vremenu" održava se od 21. do 23. aprila u Hotelu Westin, gdje se okupio značajan broj stručnjaka iz regije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

a sta ce se desiti sa bitnosti jezika, ako u dogledno ili u neko vrijeme zazivi Googleov projekt skeniranja ganglija, hipotalamusa, komplet cns-a, bezgrjesnije od ct ili mz, odnosno ako fb uskoro zavrsi "f8" univerzalni jezik za svako ljudsko i "ljudsko" bice, prije izgovorenog glasa, poentiranje svake namjere i svake misli u svakoj nano sekundi? sta ce ko i koga i od koga i od cega onda da brani?

0 0

Бошњак

Бошњаци опростише Бандићу! Вратите му одличје кад овако паметно и компетентно збори.

17 6

Darko

Dokle cemo jos da se frkamo sa pricama posebnih jezika na Balkanu? Jer nemamo drugih, bitnijih problem? (n.p. gospodarstvo, obrazovanje, politicna stabilnost) Svi lingvisti znaju (I kazu) da Bosnjaci, Hrvati, Srbijanci I Crnogorci govore nacionalnim varijantama jednog te istok jezika (novostokavski ili BHCS). Da je jezik identifikacioni marker, kao sto Izetbegovic to kaze, Austrijanci I Svicarci nebih govorili Njemacki, a Amerikanci, Kanadjani I Australijanci nebih govorili Engleski. Vrijeme je da mi obicni ljudi zatvorimo knjigu nacionalizma koja nas je unistila.

16 4

* Sva polja su obavezna