Izložba "Put svile- novi izgled" u Sarajevu

Izložba "Put svile- novi izgled" u Sarajevu Izvor: REUTERS/Damir Šagolj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo otvorit će danas u prostoru Brusa-bezistana u Sarajevu izložbu fotografija pod nazivom "Put svile-novi izgled".

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini je organizator izložbe koja će svim posjetiteljima ponuditi izabrane zanimljive fotografija sa motivima gradova i predjela kroz koje je u drevna vremena prolazio Put svile.

"Prije više od 2.000 godina, sposobni i hrabri narodi Euroazije su istražili i uspostavili kopnene i pomorske puteve koji su povezali velike civilizacije Azije, Evrope i Afrike. Put svile je zajedničko ime koje su tim putevima dale kasnije generacije. Duh Puta svile koji u sebi nosi vrijednosti mira, saradnje, otvorenosti, inkluzivnosti, učenja jednih od drugih i obostrane dobrobiti se već hiljadama godina prenosi sa koljena na koljeno. Put svile je prerastao u prelijepu i jedinstvenu nit koja je povezala civilizacije Istoka i Zapada, otvorila vrata razmjeni ideja i kultura i uveliko doprinijela razvoju ljudskog roda", navodi se u najavi te izložbu.

Kako je prolazilo vrijeme, tako je i Put svile prolazio kroz ogromne promjene. Put svile u 21. stoljeću ima novo značenje. NR Kina je predložila inicijativu zajedničke gradnje “Ekonomskog pojasa Puta svile” i “Pomorskog Puta svile 21. stoljeća” koji pretpostavljaju i predviđaju koordinaciju politika, uvezanost infrastrukture, nesmetanu robnu razmjenu, finansijske integracije i međuljudske veze svih uključenih strana, od Azije preko Afrike do Evrope.

Kina je spremna da blisko surađuje s državama duž ovog puta kroz ulaganje zajedničkih napora, međusobne konsultacije i ostvarivanje zajedničkih interesa, u cilju ostvarivanja prosperiteta i razvoja, te stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva.

Izložba "Put svile-novi izgled" će biti otvorena do nedjelje, 30. aprila, ulaz je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna