Smanjena prosječna plata u Republici Srpskoj

Smanjena prosječna plata u Republici Srpskoj Izvor: N1

Prosječna mjesečna neto plaća u Republici Srpskoj (RS), isplaćena u martu ove godine, iznosila je 828 КM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na mart 2016. manja je za dva posto, dok je u odnosu na februar 2017. realno manja za 2,4 posto.

Do smanjenja martovske plaće, u odnosu na prosjek iz februara ove godine, došlo je uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih sati rada ostvarenih u područjima djelatnosti vađenje ruda i kamena i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, kao i zbog smanjenja isplate po osnovu minulog rada u području javne uprave i odbrane.

Najviša prosječna neto plaća u martu u RS-u isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.307 КM.

S druge strane, najniža prosječna neto plaća u martu 2017. isplaćena je u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i to svega 541 КM.

U martu, u odnosu na februar 2017, nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti i to za 6,7 posto, saobraćaj i skladištenje za 2,5 posto i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 1,6 posto.

Smanjenje plaće, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima obrazovanje i to za 11,9 posto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 5,6 posto i vađenje ruda i kamena 3,1 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS-u, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2017. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su više za 0,1 posto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku više za 0,9 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u pet, niže cijene u tri, dok su cijene u četiri odjeljka, u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći rast cijena u martu zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća (2,1 posto) usljed viših nabavnih cijena novih kolekcija za sezonu proljeće-ljeto, te u odjeljku prijevoz (0,8 posto) usljed viših nabavnih cijena u grupi goriva i maziva od 1,7 posto, saopćeno je iz Zavoda za statistiku RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

A u Federaciji je inače blagostanje, jer je prosječna plata veća za čitave 4 (četiri) marke u odnosu na onu iz Republike Srpske. Sto niste napisali da je izvoz u RS u martu 2017. veci za 22,6% u odnosu na prije godinu dana i da je pokrivenost uvoza izvozom 77%!?

0 1

Nije uopce bitno kakav je kvalitet zivota tj zivotni standard.Bitno je "Srpstvo"!

2 2

Jaaao

To im je najpreče. 😂😂😂

0 0

* Sva polja su obavezna