"Službeni automobil" i Izetbegovići: Sigurnost ili komfor?

"Službeni automobil" i Izetbegovići: Sigurnost ili komfor? Izvor: N1

Prema dosutupnim informacijama, ni Bakir Izetbegović ali ni njegova supruga Sebija nikada nisu zvanično prijavili bilo kakvu prijetnju, ili ugrožavanje sigurnosti.

To je u nekoliko navrata ponovio i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, a slične potvrde stigle su i iz Direkcije za kooridinaciju policijskih tijela, što je u suprotnosti s onim što je član bh. Predsjedništva i lider SDA jučer kazao novinarima, odgovrajući na pitanje zašto njega supruga koristi automobil Predsjedništva BiH.

Moja supruga doživi razne neprijatnosti, tako da ja nju nemam namjeru pustiti nezaštićenu. Ako je neće štiti država onako kako štiti supruge drugih državnika koji dođu u posjetu BiH, onda ću ja snaći da je štitim na privatan način”, poručio je Izetbegović.

Odbio je odgovoriti, od koga prijetnje dolaze i zbog čega prijetnje nije prijavio. U međuvremenu iz Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH pojasnili su kako sigurnosnu procjenu mogu uraditi samo nadležne sigurnosne službe, ne Bakir Izetbegović.

Vjerujte ja sam za to doznao iz medija. Koliko ja znam nijedna od sigurnosnih agencija nije imala tu prijavu”, kazao je Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije.

Kao načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH prije nekoliko godina i sam Podžić je imao službenu pratnju i policijksu zaštitu, iako se tome protivio. Uvriježenu praksu u BiH da se službena vozila koriste u privatne svrhe najoštrije osuđuje, posebno pod krinkom zaštite sigurnosti.

Za svaku osudu i mislim da smo prije svega svi građani BiH i da moj život ništa nije vredniji od vašeg. I moramo praviti sistem u kojem trebamo biti svi zaštićeni. Izdvajanje pojedinačno, protiv sam toga”, dodaje Podžić.

Sličnog su mišljenja i građani Sarajeva:

Ko treba da je zaštiti, pa nek uzme privatnog zaštitara, a ne državnu imovine”.

A to je svuda tako, na desetine ministara, zamjenika, svi se oni slično ponašaju, a plaćamo mi”.

Užas, i niko ne reaguje”.

Korisnici društvenih mreža pitaju se da li je riječ o ishitrenom odgovoru Bakira Izetbegovića ali i s kojim pravom državnom imovinom štiti privatnu osobu.

Tarik Kapetnović koji se bavi marketingom društvenih mreža dodaje, kako je vrijeme da član bh. Predsjedništva i lider SDA konačno promijeni savjetnike za medije.

Od izjava da će zaposliti 100.000 osoba, do ovih posljednjih kojima izaziva bijes kod običnog građanina koji problem nesigurnosti osjeća na svakom koraku. Ishitreno i neprezno”, dodaje Kapetanović.

Analitičar političke svakodnevice Esad Bajtal dodaje kako je ponašenje bračnog para Izetbegović mnogo ozbiljnije od lošeg pristupa medijima. Riječ je o nepoštivanju javnosti, građana i države.

Kako se moglo postupiti mimo procedure, na odgovor se čekalo više od sedam dana i on je isprovociran. Odgovorite gospodine Izetbegović kao patriota, svojim držanjem da zaiste dijelite sudbinu svoje zemlje”, poručio je Bajtal.

No BiH nije Švedska, gdje političari na posao stižu biciklima ili javnim prijevozom, ali ni zemlja odgovornih političara.

Zbog toga je ostalo nejasno zašto je u konačnici Sebiji Izetbegović uopće trebao automobil koji nije bio pod policijskom pratnjom, zašto nije iskoristila Citroen C 5 ili Škodu Fabiju koje ima na raspolaganju kao direktorica Kliničkog centra u Sarajevu ili je ipak riječ o komforu, a ne o ugroženosti.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 33

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Oktavia

I on san je svjestan da je njegovo odzvonilo,samo ko ce ga trpiti do sledecih izbora. Kao politicar pokazalo se da je nikakav,bez strategije,humanosti,casti, jednostavno nedorastao politici.Vladar jedne zemlje treba da bude primjer svim gradanima,lukav ,pametan sa vizijom buducnosti barem 5-10 godina, a ne da se bavi time kako ce mu zena otputovati u Tuzlu ili misliti od danas do sutra.

1 1

jasmin

sta ste zabalavili, oko baketa kradu milione, i razbijaju drzavna auta, cak i nacelnici imaju kola i sofere.

0 0

Ti

Ziv ti. Bijo. Izmi ti. Pa. Placaj. Njoj. Osiguranje. Kanise. Nasih. Para i. Nasih. Auta. Sto nebi i. Mene. Vozo tvoj. Auto. Mismo ga kupili. Ima. Ona pozamasnu. Placu. Ne. Plati. I mi I mamo. Pravo na. Zivot

2 1

* Sva polja su obavezna