Iz dvorišta gledaju svoju djedovinu koja je u drugoj državi

Iz dvorišta gledaju svoju djedovinu koja je u drugoj državi Izvor: N1

Kad prođu krize, sa posljedicama ostaju da žive građani. “Tako blizu, a tako daleko”, rečenica je koju često izgovaraju stanovnici Martin Broda kod Bihaća. Iz dvorišta vide svoju zemlju koja je zapravo u drugoj državi. Zbog blokade puta decenijama su morali ići okolo jer na njihovom putu nema graničnog prelaza.

Iza horizonta, na teritoriji Hrvatske, Bogdanova je djedovina, ima 17 hektara zemlje. U vrijeme Jugoslavije, kad šumske i seoske puteve nisu presijecale granice, od imanja je bio udaljen dva kilometra, sada 60.

"Zadnji put sam bio 98. otišao jedne prilike tamo i poslije nikada. Gdje ću ići sad tamo na Ripač ili dole na Strmicu pa na Knin", objašnjava Bogdan Medić, mještanin Martin Broda.

Desetine ljudi živi u Martin Brodu na teritoriji Bosne i Hercegovine, a zemlju imaju u Hrvatskoj. Iako je gledaju iz dvorišta od 90-ih nisu imali uslove da je obrađuju.

"Kad bih sad mogla odavde da idem mogla bih da obrađujem. Imam kultivator, sjednem na kultivator i odem da obrađujem. Ovako ima toliko kilometara, odem sa autom pogledam, plačem i vratim se kući", otkriva Mirjana Medić, mještanka Martin Broda.

Ovo je put kojim su prije rata odlazili na svoja imanja. Prije nekoliko dana mještani koji imaju zemlju u Hrvatskoj počeli su dobijati propusnice da ovdje pređu granicu. Tu propusnicu za sada ima samo jedna mještanka.

"Od 95., od kako je ovdje bio rat, nismo mogli proći i evo prvi put sad da je ovo sklonjeno i te propusnice ća nam dobro doći da možemo obići rodbinu. Da obiđu ko ima gore mrtve zakopane", dodaje Jovica Medić, mještanin Martin Broda.

Otvaranje ove granice pozdravili su i turistički radnici. Nadaju se uspostavljanju malograničnog prelaza koji će omogućiti protok turista između dva nacionalna parka Une i Krke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

boro

kulene,sram te bilo,jadna ti je racunica

1 0

Kulen

Bogdane, trebao si glavom misliti 1991.. Svi ste bili za rat u Martin Brodu, svi ste "hteli" Veliku Srbiju tu gdje je nikad nije bilo. Sad kupi dvogled da bolje vidis. I budi sretan da su ti Bosnjaci dozvolili da se tu vratis ikako. Racunica je cudna nauka...

12 2

Mi

Koliko je takvoh svak bi volijo svoje vratit

8 0

* Sva polja su obavezna