Erdogan i Putin danas u Sochiju

Erdogan i Putin danas u Sochiju Izvor: AFP

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan sastat će se danas u predsjedničkoj rezidenciji u Sochiju, što će biti njihov peti sastanak nakon krize u odnosima koju je izazvalo tursko rušenje ruskog aviona u krajem 2015. godine.

Na poziv ruskog kolege Putina, Erdogan će danas doputovati u Sochi, a na sastanku dva lidera će razgovarati o bilateralnim i regionalnim temama, s akcentom na intenziviranja bilateralnih odnosa i situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji.

Današnji susret sa obje strane okarakteriziran je ka nastavku tursko-ruskog dijaloga na najvišem nivou, a očekuje se da Erdogan i Putin razgovaraju i o saradnji u oblasti odbrane i turizma.

Turska posebnu važnost pridaje i temi izdavanja viza i dozvola za rad turskim poduzetnicima u Rusiji.

Erdogan i Putin su se od krize u bilateralnim odnosima sastajali u St. Petersburgu, Kini, Istanbulu i Moskvi. Posljednji njihov susret održan je 10. marta u Kremlju, kada je održan i sastanak Tursko-ruskog vijeća za saradnju i kada je potpisan niz bilateralnih dogovora.

Turski predsjednik je tom prilikom izjavio kako je uvjeren da je proces normalizacije bilateralnih odnosa završen i da se više termin normalizacija neće koristi, a da će dvije zemlje nastaviti proces intenziviranja saradnje na svim poljima.

I Putin je tada kazao kako će obje strane nastaviti raditi na podizanju bilaterale na nivo koji te dvije zemlje zaslužuju, a dodao je da je svjestan da su mnogi u svijetu iznenađeni tako bliskom saradnjom ruskih i turskih vojnih i obavještajnih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

To

Putine LEGENDO !!!!!!

3 3

Hodočasnik

Posle Merkel evo i ovog neosultana u pokušaju kod velemajstora svetske političke scene!

3 4

Ne brljavi

2 4

* Sva polja su obavezna