Bh. filmski producent Zoran Galić u Cannesu

Bh. filmski producent Zoran Galić u Cannesu Izvor: Facebook| Inovacioni centar Banjaluka

Institucija EFP (European Film Promotion), čiji je član Udruženje filmskih radnika BiH, ponovo je odabralo 20 najperspektivnijih evropskih producenata za učešće u programu "Producers on the Move", koji će se održati u sklopu marketa Cannes Film Festivala (17. - 28. maj).

Ispred Bosne i Hercegovine Zorana Galića za ovaj program nominiralo je Udruženje filmskih radnika BiH i Galić će biti učesnik 18. izdanja ovog programa kao jedan od 20 najperspektivnijih evropskih mladih filmskih producenata.

Tokom pet dana od 19. do 23. maja odabrani producenti učestvovat će u programu prezentiranja svojih filmskih projekata, imat će niz odabranih sastanaka, te će učestvovati na posebno kreiranim prezentacijama, uključujući i prezentaciju i razgovor sa predstavnicima koprodukcijskog fonda Eurimages.

Zoran Galić mladi je producent iz Banje Luke, a član je Udruženja filmskih radnika BiH. Producirao je i koproducirao nekoliko igranih filmova među kojima su i 32. decembar, Motel nana i Svi sjeverni gradovi koji je prošle godine premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu.

Kriteriji za učešće i odabir su visoki, a ključni zahtjev je da kandidati imaju iskustva u međunarodnoj koprodukciji i distribuciji. Konačni izbor pokazuje da kvalitet i poduzetništvo nisu ograničeni samo na producente iz većih evropskih zemalja, nego se nalaze i u zemljama kao što su Latvija, Island, ili kako se pokazalo prethodnih godina i manjim zemljama kao što su Mađarska i Bosna i Hercegovina.

Ovo je drugi put za Bosnu i Hercegovinu da ima predstavnika u "Producers on the Move" programu, a Udruženje filmskih radnika postao je član EFP-a tačno prije dvije godine i vrlo brzo se uključio u rad ove važne evropske institucije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna