Vi „loši roditelji“ – pročitajte sjajne antisavjete naučnice koja proučava djecu

Dom i porodica 30. jul 202309:39 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Ne brinite, stvari zbog kojih nas griže savjest su zapravo odlične za razvoj naše djece.

Dorsa Amir je naučnica sa Univerziteta Berkeley i bavi se načinima na koji se djeca razvijaju i uče u različitim kulturama širom svijeta. Također je i moderna mama koja, kao i svi ostali, osjeća ogroman pritisak kojem su izloženi savremeni roditelji. Zato je na svom Twitter profilu sastavila listu antisavjeta za roditelje koji se previše brinu o tome da li čine dovoljno za svoju djecu. Prenosimo cijeli njen thread.

Ne mora sve da bude edukativno! Šta god da rade, djeca uvijek uče. Ne morate da ih učite slova ili zvucima životinja.

Ne osjećajte obavezu da ih stalno nečemu učite. Podučavanje djece putem direktnih instrukcija je najrjeđi oblik učenja u ljudskoj historiji. Djeca umiju da uče na druge načine – posmatranjem. I nevjerovatno su dobra u tome.

Ok je da im bude dosadno i niste dužni stalno da ih zabavljate i smišljate im nove aktivnosti. Treba da nauče da to rade sami.

Djeci je potrebno da iskuse konflikte, poput neslaganja i svađa sa vršnjacima. Trudite se da se ne miješate kako bi naučili da ih sami rješavaju.

Negativne emocije nisu za izbjegavanje. Djeca treba da ih upoznaju i nauče da ih obrađuju. Potpuno bezbrižno djetinjstvo bez emocionalnih izazova nije dobra priprema za život.

Ne morate biti djetetov cool i blesavi prijatelj. Slobodno budite samo dosadni roditelj. Igranje sa djecom kao da ste drugari je krajnje neobično za ljudsku vrstu.

Vaš život i raspored ne moraju da se vrte oko djetetovih želja. Računaju se i želje ostalih članova porodice. Dijete će biti savršeno zadovoljno i kad učestvuje u aktivnostima odraslih.

Ne morate im kupovati na stotine igračaka. Djeca umiju da se igraju s bilo čim. Zapravo, omiljeni su im predmeti za odrasle.

Djeca vole da oponašaju odrasle. Tako uče. Uključite ih u kućne poslove i uživat će.

Ljudska vrsta je posebna po svojoj nevjerovatnoj „plastičnosti“. Umijemo da se prilagodimo na milion različitih ekoloških, kulturnih i društvenih okolnosti. To znači da postoji milion različitih načina da se biva čovjekom i svi su jednako ispravni, pišu Detinjarije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!