"Pritisak na Hrvate može dovesti do tragedije za Bošnjake"

"Pritisak na Hrvate može dovesti do tragedije za Bošnjake" Izvor: N1

Nastavak pritiska na hrvatski narod i nerješavanje hrvatskog pitanja može izazvati ozbiljne frustracije koje će voditi u tragediju, poručio je Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, tokom gostovanja u Novom danu.

Većina u Domu naroda BiH u četvrtak je odlučila da se izmjene Izbornog zakona, koje je prodložio HNS, razmatraju po hitnoj proceduri. Međutim, Klub Bošnjaka je bio jedinstven i zaustavio kompletnu raspravu. Pokrenut je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i sada se čeka se riječ Ustavnog suda BiH.

Tadić je kazao da će prijedlog HNS-a dobiti sudski epilog i da uopšte nije zadovoljan što je došlo do ove incijative. Međutim, kako je napomenuo, shvata potrebu Hrvata da definišu svoj status ali su po njemu mogli pametnije potrošiti vrijeme.

Ustavni sud BiH sada ima dvije mogućnosti. Prva, da prihvati štetnost po vitalni interes i u tom slučaju zakon se može usvojiti samo ako za njega glasa po tri delegata iz svakog kluba uključujući i bošnjački. Druga, ukoliko Ustavni sud procijeni da se ne radi o ugroženosti zakon se usvaja u Domu naroda uobičajenom većinom. Tadić je bio iskren i kazao da ne zna šta će se desiti po oba ishoda.

"Ne znam šta će se desiti. Bio sam uzdržan na pitanje da li se radi ili ne radi o povredi nacionalnog interesa Bošnjaka. Jučer su dvije važne stranke, HDZ i SDA, odigrale tako da su povukle saveznike sa rezervne klupe", rekao je gost Novog dana i dodao:
"Imam savjet za javnost u FBiH.  Moraju pogledati situaciju sa Kraljevinom SHS i tadašnjim vršenjem pritiska na jedan narod koji je doveo do njihovog udruživanja sa Hitlerom u Drugom svjetskom ratu što je rezultiralo zločinom. Sva ta frustracija kod Hrvata, koji se osjećaju kao manjina iako su jedan od konstitutivnih naroda, može dovesti do zločina i tragedije za Bošnjake. Hrvati objektivno imaju problem sa svojim statusom i mora se naći model koji će dovesti do relaksiranja situacije".

Izmjene Izbornog zakona nisu podijelile samo Bošnjake i Hrvate u Domu nego i sam Klub Srba. HDZ je dobio podršku SNSD-a, a SDA Saveza za promjene. Tadić je kazao da takav slučaj nije samo u Domu naroda te da srpski predstavnici po nekim pitanjim glasaju zajedno, a nekada različito.

"Predlagao sam kolegama iz reda srpskog naroda da budemo uzdražni po svim ovim pitanjima. Nije dobro da se neko od Srba miješa u primarnom odnosu između Bošnjaka i Hrvata. Ne bih da se stvaraju koalicije poput onih 90-ih koje su dovele do ogromnih frustracija kod srpskog naroda", poručio je Tadić.

HNS-ov prijedlog se ne može tretirati u Parlamentu BiH sve do odluke Ustavnog suda. Ukoliko bi se umjesto HNS-ovog u parlamentarnoj proceduri našao SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona on bi prošao makar se ne dopadao hrvatskom narodu i to je apsurd, ocijenio je Tadić.

Na pitanje voditeljice da li postoji rješenje za izmjenu Izbornog zakona koja će odgovarati svima Tadić je kazao da se mora naći.

"Hrvati su napravili grešku jer su trebali sačekati da se napravi izmjena Ustava BiH pa tek onda ponuditi model. Što se tiče pitanja izbora u Mostaru mislim da se tu radi o čistom kriminalu u kojem zajedno učestvuju ljudi iz SDA i HDZ. Mislim da lokalni funkcioneri uživaju u ovoj situaciji", zaključio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 33

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bosna i Hercegivina...

Narod treba da glasa za jednu drzavu koja je vec priznata koja je svima jasna Bosna i Hercegovina ukinuti RS I Federaciju manje stranaka jedan predsjednik inace ovako nece trajati dugo Tadicu. dvije vlade trosak je to za cijelu drzavu i trosak ministara audia i svega sto ne treba. Podjela nece biti .

1 1

Krešo

Sve njih treba isprašiti i jedna država,jedan predsjednik,jedan premijer...i novci bi se uštedili i plaće i penzije bi bile veće,budimo se.

10 4

Izo

nista novo nismo culi ,ovo su ustaljene price samo u nekoj direktnoj verziji ja mislim da je Bosnjacima ili ginuti ili zivjeti,a to jedino mogu u svojoj domovini mi nemamo rezervne domovine

4 3

* Sva polja su obavezna