Zatvori

Opasna "igra samoubistva" stigla i u Hrvatsku

Opasna "igra samoubistva" stigla i u Hrvatsku Izvor: Twitter

Internetom kruži nova opasna igra, za koju se vjeruje da potiče iz Rusije, gdje je čak zabilježeno i više slučajeva samoubistava, što je i krajnji cilj ovog izazova.

Ova igra nazvana "Plavi kit" je namijenjena ranjivim populacijama na internetu - djeci i tinejdžerima - a predstavljena je kao izazov, čiji krajnji ishod može da bude fatalan.

Nacrtaj kita, ureži ga na ruku, gledaj horor filmove.. Ovo su samo neke od naredbi koje nepoznata osoba putem Instagrama šalje učesnicima igre „Plavi kit". Ova igra podstiče mlade da se upuste u seriju izazova tokom 50 dana. Izazovi variraju od buđenja usred noći, pa sve do samopovređivanja, piše  Daily Mail. Posljednjeg dana bolesne "igre", njihovi "gospodari" im daju instrukciju da izvrše samoubistvo.

Igra se širi Evropom i zabilježen je i slučaj jedne djevojčice iz Španije koja je zaigrala ovu "igru", ali je na sreću prije poslednjeg koraka rekla jednom svom rođaku. U njenom slučaju je spriječena tragedija ali je istraumirana djevojčica odvedena na psihijatrijsko liječenje.

Sada su i djeca u Hrvatskoj počela da prijavljuju da dobijaju te poruke.

Samoubistvena "igra" pod nazivom "Plavi kit", koja podstiče mlade da odgovaraju na razne izazove tokom 50 dana da bi posljednjeg dobili instrukciju svog "gospodara" da oduzmu sebi život, širi se društvenim mrežama.

"Dobila sam poruku da je to rezanje žila na ruci u obliku kita. Izbrisala sam tu poruku. Većina razreda je dobila tu poruku i svi su to izbrisali", rekla je jedna učenica za list Dnevno.hr.

Ipak u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj da je neko dijete počelo da učestvuje u ovom izazovu. Stručnjaci upozoravaju roditelje da više obraćaju pažnju na aktivnosti svoje djece na internetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Internet , djeca , samoubistvo

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kiza

Lele zlo lele Ibrahime trci izvci osigurace naka igra zajebana

3 5

* Sva polja su obavezna