Zakon o oružju: Jedna osoba može imati 5 pištolja i 7 pušaka

Zakon o oružju: Jedna osoba može imati 5 pištolja i 7 pušaka Izvor: N1

Nedavno izglasani Zakon o oružju i streljivu u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona po kojem je dozvoljeno da jedna osoba može uz legalno izdatu dozvolu posjedovati 12 komada oružja izazvala je burne reakcije i zabrinutost jednog dijela građana, ali i opozicije.

Prema novom zakonu koji je usvojila Skupština HNK o oružju i streljivu fizička osoba može posjedovati pet pištolja i sedam lovačkih pušaka. Tako četveročlana porodica u ovom kantonu može legalno posjedovati skoro 50 komada oružja. Uslovi za izdavanje odobrenja za nabavku oružja su navršena 21 godina, te postojanje opravdanog razloga za nabavku.

Građani ovaj zakon smatraju besmislenim. Mnogo važnije je, kažu sačuvati ljudske živote i iskorijeniti strah s ulica.

Anketa:

- Šta će kome oružje? Šta će i punoljetnoj osobi oružje, za šta?

- Nikom normalnom se to ne može svidjeti. Ionako oružja ima previše svugdje, u BiH inače, u Mostaru sigurno.

- Nikome ne bi trebalo. Svi znamo kako je bilo i šta je bilo i šta je oružje. To je uzalud trošenje para, uzalud ljudi ginu i eto.

Za opoziciju je zakon neprihvatljiv. Amandmani koji su predlagali jeste da umjesto 12, pojedinac može posjedovati 3 komada oružja. Međutim amandmani su odbijeni.

"Radi se o jednom opasnom presedanu koji u postratnom društvu kakvo je BiH, podiže nivo stepena rizika osiguranja sigurnosti na dramatičan nivo i mi se nadamo da će Vlada u narednom periodu shvatiti kakvu je pogrešku napravila", poručuje Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini HNK.

Apsurdna je kaže situacija da se na nivou kantona donose ovakvi zakoni, jer se radi o oblasti koja je trebala biti uređena državnim propisom.

Izvor: N1

"Svi oni koji nose oružje će prilikom prelaska administrativne, kantonalne granice morati ga baciti u žbunje ili ostaviti u najbližu policijsku stanicu jer se ne radi o harmoniziranim zakonskim rješenjima, znači jednostavno jedan cirkus", objašnjava Žuljević.

Zakon je restriktivniji od starog, kaže ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda, navodeći da je prijedlogom zakona uvedeno ograničenje posjedovanja oružja, za razliku od dotad važećeg, prema kojem nije postojalo ograničenje za nabavku istog.

"Smatramo da će se ovim zakonom staviti pod nadzor, odnosno da će biti prijavljeno više oružja koje je danas na neki način nelegalno i koje je u biti stvarna opasnost za sigurnost građana. I netačna je tvrdnja pojedinaca u Skupštini da će građani morati svoje oružje odlagati u žbunje kad budu izlazili van granica ove županije, dakle zakon koji se donese u bilo kojoj županiji vrijedi na cijeloj teritoriji BiH", tvrdi Bevanda.

I dok se građani pitaju šta im se ovim zakonom želi poručiti, predlagači to pravdaju samo praćenjem evropskih tokova u naoružavanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tica

I vec su se naoruzali. Slobodno se moze ukinuti zakon.

1 0

Tica

Pa to je jasno. HDZ se naoruzava za treci entitet!

1 0

Gugu

Postaćemo izgleda USA, ogroman kriminal + ogromno naoružanje = ogroman belaj.

4 2

* Sva polja su obavezna