Marš “Besmrtnog puka” u Banjaluci, prisutni i Noćni vukovi

Vijesti 09. maj 202211:01 > 11:28 6 komentara
N1

Povodom Dana pobjede nad fašizmom u bh. entitetu Republika Srpska danas je neradni dan, a u više gradova i opština biće održane različite svečanosti.

U Banjaluci i ove godine Dan pobjede obilježava se maršom “Besmrtnog puka”, čiji učesnici nose fotografije svojih članova porodice koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

N1

Vidljivi su i transparenti na kojima piše “protiv nacizma u Ukrajini i svijetu”, te ruska zastava uz poruku “ne izdajemo stranu, sloboda je u pitanju”.

“Besmrtni puk” će se kretati od Trga Krajine kretati ka Trgu palih boraca gdje će biti položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma.

N1

Dio puka uz građane, kako je najavljeno, biće i ruski ambasador, ali i nosioci vlasti u Republici Srpskoj. Uz ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, prisutna je i predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ali i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Kako je javio reporter N1 Mladen Vujinović, prisutni su i Noćni vukovi, ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Manifestacija “Besmrtni puk”, prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi. Ove godine američke i britanske vlasti zabranile su je na svojoj teritoriji.

N1

Prvi put “Besmrtni puk” u Banjaluci je marširao 2017. godine.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov, povodom Dana pobjede obratio se u programu Radio-televizije Republike Srpske, nazivajući 9. maj zajedničkim pamćenjem i ponosom, ali i osvrćući se na rat u Ukrajini koji Moskva i dalje naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

“Dobili smo sveto pravo na mir, slobodu i budućnost zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i vjeri u pravdu. To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi, i to – u neposrednoj blizini naših granica”, rekao je Kalabuhov.

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare