Zatvori

Charles Darwin podijelio javnost u Srbiji

Charles Darwin podijelio javnost u Srbiji Izvor: N1

U javnosti se ne stišava polemika oko prijedloga za reviziju izučavanja teorije evolucije Charlesa Darwina u srbijanskim školama i na fakultetima. U ministarstvu prosvjete, međutim, kažu da se peticijom neće baviti. Ali, o njoj će se raspravljati na SANU-u i na beogradskom univerzitetu, i to zbog interesovanja javnosti.

Teorija evolucije nije nešto što je naučno dokazano - ponavlja gostujući na N1 inicijator potpisivanja peticije za reviziju izučavanja Darwinove teorije Radmilo Romčević. Kaže i da ideja nije potpuno ukidanje njenog izučavanja.

"Mi nismo tražili da se teorija evolucije izbaci iz programa, nego da se izvrši revizija izučavanja teorije evolucije. Treba pošteno, istinu reći da ne znamo o životu još ništa", kazao je Romčević.

Uroš Savković iz Instituta za biološka istraživanja, međutim, tvrdi da su potpisnici peticije rizikovali - smatra da će se cijela polemika biti neprijatno iskustvo za one koji su iza nje stali.

Stavove je međutim i u Danu uživo naše televizije bilo teško približiti.

"Vi očigledno ne poznajete osnovne koncepcije specijacije", upitao je Savković, a Rončević mu je odgovorio da ne poznaje, nakon čega je Savković nastavio: "...osnove biologije koja se proučava različitim vrstama".

Ali, nema naznaka da bi đaci i studenti uskoro mogli da se suoče sa nekim novim tumačenjima čovjekovog porijekla. U Ministarstvu prosvjete Srbije kažu da se naučne teorije potvrđuju ili odbacuju na naučnim skupovima i u naučnim časopisima, a ne peticijama.

"Ministarstvo prosvjete se neće baviti peticijom za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama. Bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svjetskog značaja, ne mogu se uvoditi tek tako, bez međunarodne potvrde", saopštili su iz ministarstva.

Izvor: N1

Srbijanski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ipak obazriviji. Kaže da je Darwinova teorija - ipak teorija, dodajući da je pitanje stručno i osjetljivo i da ne želi da se ministarstvo kulture na bilo koji način miješa.

"To je stvar naše nauke, naših univerziteta, naše stručne javnosti i mislim da je zgodno takvim temama davati prostor za javnu debatu. Mislim da je to previše osjetljiva i načelno strukturalna stvar da bi se o tome ljudi opredjeljivali olako i po logici za i protiv", poručio je Vukosavljević.

Ali, polemika će se nastaviti, ali pred tijelima Akademije nauka i pred Univerzitetom. Rektor beogradskog Univerziteta Vladimir Bumbaširević potvrdio je za Danas da je peticija stigla na univerzitet i da će biti na dnevnom redu neke od sjednica Senata. Peticija je i u Skupštini Srbije, a predsjednik odbora za obrazovanje i nauku Muamer Zukorlić najavio da bi peticija uskoro mogla da se nađe na dnevnom redu neke od sjednica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Gorilla

Pa ko misli da je covjek posto od majmuna nek ide u afriku pa nek trazi rodjake :).!!

0 5

ado

vidim obrisali ste moj predhodni komentar jeste da sam malo pretjerao al na zalost tako je sve je stvar sudbine moje saucesce porodicama nastardalih al opet moram da kazem sve je stvar slucaja naku kaze da je planeta zemlja nastala slucajno i da zivot na njoj nastao slucajno i da se ve oko nas odvija po principu slucaja

0 0

Kak

je sladak ovaj mali Bošnjo na desnoj strani slike!

1 1

* Sva polja su obavezna