Trump odobrio naoružavanje Kurda u Siriji

Trump odobrio naoružavanje Kurda u Siriji Izvor: Reuters

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopštila je danas da će naoružavati kurdske borce u Siriji "koliko bude potrebno" kako bi što prije preuzeli od ekstremista ključni grad Raku, uprkos žestokom protivljenju Turske koja ih smatra teroristima.

Washington smatra da bi Raku trebalo što prije zauzeti zbog toga što predstavlja ključnu bazu tzv. Islamske države ne samo u Siriji, već je i utočište za operativce koji planiraju napade na Zapad.

Stav Turske vlade, koja zahtijeva prestanak saradnje sa kurdskim borcima, je da su Kurdi u Siriji produžena ruka zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i da njeni pripadnici nalaze utočište u susjednim zemljama, među pripadnicima tamošnjih kurdskih manjina.

SAD, međutim, tvrde da su Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi, najefikasniji partner u borbi protiv tzv. Islamske države u sjevernoj i istočnoj Siriji, i da kao takav nemaju alternativu.

"To je jedina vojska na terenu koja može uspješno da osvoji Raku u bliskoj budućnosti", rekla je portparolka Pentagona Dana White i dodala da je predsjednik Donald Trump odobrio "opremanje kurdskih boraca iz SDF-a prema potrebi, kako bi se osigurala laka pobjeda nad ISIS-om".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bravo

za šamarčinu Turcima, koja odzvanja čak u Sarajevu!

1 1

Turska

na aparatima 😜

1 1

Snsd-selfi ŽELJKA

Turci su ti ocito neko veliko zlo napravili

0 1

* Sva polja su obavezna