U Londonu se sprema "Dayton 2"?

U Londonu se sprema "Dayton 2"? Izvor: N1

London, Velika Britanija. Grad i država u kojoj će se održati međunarodna konferencija posvećena situaciji na Zapadnom Balkanu. Po mišljenju domaćih i međunarodnih dužnosnika biće to "Dayton 2". No hrvatski član bh. Predsjedništva ne misli tako.

"Ne vjerujem da će biti 'Dayton 2', ali da ćemo iza izbora morati sjesti i da će se u to umiješati puno prijatelja iz vana i to je sasvim izvijesno, ali globalno će se stvari mijenjati u narednih 6 mjeseci. Ostao sam optimističan jer nemamo druge, moramo BiH sačuvati u mirnom ozračju", kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

No, trenutno ozračje treba nas zabirnuti, smatraju u međunarodnom institutu Ifimes iz Ljubljane. Poručju kako je na pomolu oživljavanje velikodržavnih projekata na Balkanu te afirmacija teze o navodnoj disfunkcionalnosti multietničkih država.

"Insistiranje, odnosno puštanje određenih probnih balona od nekih centara moći je jednostavno šansa da neki nacionalistički krugovi u pojedinim krugovima pokušavaju ostvariti neke svoje velikodržavne projekte i tu se prije svega mislilo na projekte velike Srbije, velike Hrvatske i velike Albanije, gdje bi u ovom slučaju BiH, Makedonija pa i Crna Gora našle se u nezavidnom položaju", objasnio je Zijad Bećirović, direktoror Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana.

Naš sugovornik dodaje kako je upravo nedavna posjeta britanskog šefa diplomacije Borisa Johnosna bila samo dio priprema za londonsku konferenciju. Prema njegovim riječima organizira ga britanski Foreign Office.

No treba li BiH "Dayton 2"?

"Dayton 2 ne bih rekla, ali nam svakako treba priča o novom Ustavu", istakla je Nermina Mujagić, FPN Sarajevo.

"Ako je to način da se prevaziđu loše strane ovog Daytona 1, njegove nelogičnosti i one stvari koje onemogućavaju konstitusianje bilo kakve države, onda da, ali ako je cilj ono suprotno od toga, onda to ne bi dovelo do ničeg novog", poručio je Dejan Anastasijević, novinar nedjeljnika Vreme.

"Prije svega Balkan nije centralno pitanje međunarodne politike danas. Drugo, EU je zaokupljena pitanjem Brexita i treće sve dok nema nekih konkretnih povoda, ja ih nadam da ih nikad neće biti, ostaće status quo, stvari se neće promijeniti", dodao je Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu,.

Konferencija u Londonu zapravo je dio Berlinskog procesa. Počeo je u Beču, nastavljen u Parizu, ove godine održaće se u Trstu, a svoj završetak dobiće u britanskoj prijestolnici. Šta će iznjedriti, saznaćemo 2018. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Маркан

Да би се нешто звало Дејтон 2, мора се поново одиграти у Дејтону у Охају, овако то може бити само "Лондоски самит или конференција".

4 2

Tica

Evropa je utemeljena na antifasizmu! Sud u Strasbouru je davno donio presudu u slucaju Sejdic-Finci i ostali da je COVJEK pojedinac na prvom mjestu. Narodi ili grupe ili fasine (snoplje ili "zajedno smo jaci!" ili "U jedinstvu je snaga!") su fasisticke parole! To ovi nasi narodi nikako da shvate i trajno srljaju u fasizam, ne odmah, ali u konacnici svakako. Covic bi htio da njega biraju samo njegovi hercegovacki Hrvati sto je za evropske principe pogubno. Zbog toga ce, ako dodje do promjena Daytonskog ugovora, eventualni "Dayton 2" biti utemeljen na antifasizmu i priblizice BiH gradjanskoj opciji. Narodi su za BiH POGUBNI!

9 2

realan

Moće građanski ustav na 23% BiH ostalo dati maticama. Ujedno cete se i rijesiti mrskih vam naroda.

0 11

* Sva polja su obavezna