Kina: Počinju razgovori o Sjevernoj Koreji

Kina: Počinju razgovori o Sjevernoj Koreji Izvor: Reuters

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in poslat će posebne izaslanike u Kinu kako bi razgovarali o pitanjima koja se tiču američkog sistema protuzračne odbrane (THAAD) i Sjeverne Koreje, rekao je predsjednikov glasnogovornik u četvrtak, prenosi Xinhua.

Yoon Young-chan na konferenciji za medije je kazao da će predsjednik Moon poslati odvojene delegacije da razgovaraju o THAAD-u i sjevernokorejskom nuklearnom programu sa svojim kineskim kolegama, iako će ta dva pitanja biti adresirana zajedno. Yoon je rekao da je to spomenuto tokom prvog telefonskog razgovora između Moona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji je trajao 40 minuta.

Kako je kazao Yoon, Xi je čestitao Moonu na izbornoj pobjedi i dvojica čelnika su se dogovorila da će razmijeniti specijalne izaslanike što je prije moguće. Xi i Moon su se složili da će što prije održati sastanak licem u lice, potvrdivši svoj zajednički cilj pretvaranja Korejskog otoka u zonu bez nukearnog programa.

Moon je tokom telefonskog razgovora zastupao dvostruki pristup pritiska i sankcija na Sjevernu Koreju kako bi se riješio problem nuklearnog programa ove zemlje na sveobuhvatan i pripremljen način. Moon je kazao da je krajnji cilj sankcija dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački sto kako bi ta zemlja zaustavila svoj nuklearni program.

U srijedu navečer Moon je imao prvi telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kim je razgovarao o situaciji na Korejskom poluotoku. Trump je službeno pozvao Moona da posjeti SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna