Narušena većina na državnom nivou, još gore u entitetima

Narušena većina na državnom nivou, još gore u entitetima Izvor: N1

Ima li većine u BiH? Posljednja dešavanja na nivou države i entiteta pokazuje da ona ne postoji ili su uzdrmane ličnim interesima političkih partija. Parlamenti su se pretvorili u arene za politička podkusurivanja, niko ni sa kim ne funkcioniše, odluke se ne donose, jer nema dogovora.

Klimava većina, tako ih karakterišu predstavnici političkih partija u BiH. Imamo koaliciju, ali nije baš najbolja, česte su opaske političkih lidera kada ih pitamo da li koalicije i većine funkcionišu. Na državnom nivou ona je, kako kažu poslanici, sklop zajedničkih dodirnih tačaka i interesa.

"Znate, ovaj Parlament je odličan primjer koji pokaže da jedna osoba može napraviti belaj čitavoj državi i ovdje imamo neke ljude u ovom Parlamentu čija narcisoidnost i ego su u stanju da pokvare odnose", upozorava Aleksandra Pandurević, SDS.

I posljednja dešavanja u državnom Parlamentu, padom Zakona o akcizama, otvorila su pitanja i donijela priznanja.

"Suština je ovdje osigurati parlamentarnu većinu koju ja u ovom trenutku ne vidim u Predstavničkom domu", ističe Šefik Džaferović, SDA .

"Ja mislim da su rasprave u Parlamentu pokazale duboku podjeljenost. Ne postoji definirana većina i sve to govori da je teško doći do bilo kakvog zaključka", dodaje Mirsad Đonlagić, SBB.

Nije samo kriza na državnom nivou kada su vladajući u pitanju. I na entitetskim nivoima ne funkcioniše baš sve najbolje. Iako prvi čovjek RS kaže da je stabilna kolacijia SNSD-a sa DNS, odnosno Socijalističkom partijom. Međutim, šta bi se moglo desiti ukoliko dionice rudnika Ljubija ne budu prodate ponuđaču koji odgovara SNSD-u, a čemu se protivi DNS.

Više detalja ima Slaviša Starčević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Rajvosa

Zasto je toliki problem izmjeniti izborni zakon u dijelu odrzavanja vanrednih izbora? Za to ce biti vecine, jer ovo nikom ne odgovara. U ovakvoj situaciji to je vise nego neophodno, inace gubimo svi naredne dvije godine..

1 2

Omčo

I Z B O R I ....

6 1

Bosanac

I nikom nista! Niko da javno kaze da nema koalicije, i da izlazi iz vlasti. Sve, ali vlast nedamo!

8 0

* Sva polja su obavezna