Srbijanski MUP upozorava roditelje na igricu "Plavi kit"

Srbijanski MUP upozorava roditelje na igricu "Plavi kit" Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, povodom video igre „Plavi kit“ koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se djeca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom da to odmah prijave policiji.

Iako MUP nije zabilježio nijedan slučaj koji ima veze sa video igrom „Plavi kit“, koja potiče iz Rusije, poziva sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa djecom i prate njihove aktivnosti na internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

Igrica „Plavi kit“ prije svega je usjmerena na mlađu populaciju.

U periodu od 50 dana igranja pred djecu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloljetnika, te će stoga Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“ u Srbiji, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Prenosna Klica

Kaze Vucic;srpske majke radjaju heroje.

7 1

* Sva polja su obavezna