Novalić: MMF nije rekao da nove tranše kredita neće biti

Novalić: MMF nije rekao da nove tranše kredita neće biti Izvor: N1

MMF nigdje nije rekao da nove tranše kredita neće biti. Međunarodne finansijske institucije su svjesne složene političke situacije u našoj državi i često nam izlaze u susret. Zato sudbna nove tranše još uvijek nije zapečaćena. No, čak i ako se dogodi najgore i MMF odustane od aranžmana, novca neće nestati, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Kaže da isplata socijalnih davanja ni na koji način ne ovisi o stranim kreditorima i osigurana je kroz budžetska sredstva. Ne moraju, dakle, strepiti ni penzioneri, ni ljekari, ni učitelji, ni drugi budžetski korisnici, dodao je Novalić u intervjuu za magazin Start.

Premijer kaže  da su kreditna sredstva  namijenjena  isključivo u razvojne svrhe - za izgradnju infrastrukture i poticanje novog zapošljavanja.

- Ni gradnja,  ni otvaranje novih radnih mjesta neće stati  bez MMF-a, samo bismo mogli očekivati značajno usporavanje u ove dvije oblasti. Osim toga, nije sve u parama.   Ono što je   mojoj vladi i meni posebno bitno, možda i bitnije od novca , jeste stručna pomoć koju  nam pruža MMF.  Reforme koje  provodimo ne bi bile ovoliko kvalitetne bez savjeta i podrške me­đunarodnih ekspera­ta. Meni lično više od novca nedostajao bi upravo ovaj dio aranžmana sa MMF-om - kazao je  Novalić.

Smatra i da će odluka parlamenta BiH o neusvajanju   akciza  sigurno usporiti izgradnju autocesta. Akcize su, po njegovim riječima,  najsigurniji i najlakši model razvijanja infrastrukture.

- Kad pogledate države u našem okruženju vidjet ćete  da su sve one upravo zahvaljujući akcizama postigle najveći napredak na tom polju. Nije to, naravno, jedini model. U ovom  trenutku u pripremi su dva zakona: zakon o koncesijama i zakon o javno-privatnom partnerstvu. Kroz ova dva zakona mi ćemo omogućiti dovođenje velikih kompanija koje bi izgradile određene dionice  autoceste. Federacija bi određivala koja dionica da se gradi, velike kompanije bi izgradile taj dio i naplaćivale korištenje autoceste određen broj godina  dok ne bi vratile uložena sredstva i nakon toga bi te dionice predale u vlasniš­tvo Federacije. Nažalost, naše ceste nisu dovolj­no frekventne pa ne možemo garantovati da će postojati interes za takav način njihove izgradnje. Zato su akcize najbolje rješenje i ja se nadam da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti da uvjerimo parlamentarce u neophodnost njihovog usvajanja - rekao je, između ostalog, premijer FBiH u intervjuu za "Start".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: MMF , Fadil Novalić

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Znate li vi napraviti-zaraditi pare ili znate samo zaduziti i ukrast

1 0

Bosna

LAZOVEEEEE!!!!

1 0

MAMIĆ

SAMO ALAH DA VAS SKLONI

1 0

* Sva polja su obavezna