Dukić: Rečeno nam je, uskoro optužnica protiv Dudakovića

Dukić: Rečeno nam je, uskoro optužnica protiv Dudakovića Izvor: Screenshot

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da je na današnjem sastanku u Sarajevu sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom rečeno da će u narednih šest mjeseci biti podignute optužnice za ratne zločine nad Srbima.

Kako je rekao, radi se o zločinima počinjenim u Sijekovcu, Brodu, Derventi, Mrkonjić Gradu, Dobrovoljačkoj ulici, Tuzlanskoj koloni i u 13 krajiških opština.

Dukić je, nakon sastanka predstavnika srpskih udruženja žrtava rata sa Brammertzom, vršiocem dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina, istakao da im je rečeno da uskoro pred sudom treba da se nađe i bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković.

"Ako se ovo ne ostvari, onda više nema svrhe sastajati se sa Brammertzom i Tadić", rekao je Dukić.

On je rekao da su za ratne zločine u proteklom ratu Srbi osuđeni na 1.470 godina, Bošnjaci na 100, a Hrvati na oko 40 godina.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca iz Prijedora Zdravka Karlica rekla je da nisu zadovoljni radom Tužilaštva BiH, ali ni radom srpskih udruženja koja su godinama samo gledala kako bošnjačke organizacije utiču na rad Suda i Tužilaštva BiH. Karlica je dodala da su u mnogim gradovima prve žrtve bili Srbi.

Ona kaže da je trebalo da i tužilaštva i sudovi u Republici Srpskoj više rade na procesuiranju predmeta ratnih zločina, prije formiranja Suda i Tužilaštva BiH. Karlica ističe da je potrebno za sve žrtve u Prijedoru napraviti spomenik na kojem prvo treba da budu uklesana imena đakona Radenka i dva Srbina nakon čijih ubistava je "krenulo ludilo".

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić kaže da porodice srpskih žrtava nisu zadovoljne radom Tužilaštva BiH. On ističe da je potrebno da se češće sastaju sa tužiocima Tužilaštva BiH kako bi pomogli u procesuiranju ratnih zločina, ali da su u posljednjih šest mjeseci imali samo jedan sastanak.

Lazić je rekao da nije optimista kada je riječ o procesuiranju odgovornih za ratne zločine, jer u proteklih 20 godina ništa nije urađeno. On naglašava da su predstavnici Tužilaštva BiH na današnji sastanak donijeli 93 predmeta ratnih zločina na kojima su počeli da rade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nele

Dudakovic LEGENDA !!!!

7 1

Soko zove žabca? Prijem!?

Bježali su ko zečevi, pred trupama legendarnog gospodina Dudakovića.

11 3

Ostoja

Bjezali kada je NATO bombardovao i dosao u pomoc,prije toga niste imali uspjeha.

2 5

* Sva polja su obavezna