Trump odbacuje optužbe da je odao državnu tajnu

Da li je američki predsjednik upoznao Ruse sa mogućnošću terorističkog napada na njihov civilni avion i da li je ta informacija, dobijena od neke savezničke obavještajne službe, ugrozila agenta u hijerarhiji Islamske države i bezbjednost cijele američke nacije?

Izvor: N1

Priču o odavanju državne tajne je, pozivajući se na obavještajnu zajednicu lansirao Washington post.

Craig Miller iz Washnigton posta kaže da se Bijela kuća igra riječima pokušavajući da zamagli posljedice ove priče.

"Nije problem ako američki predsjednik sarađuje sa Rusijom, problem je za SAD, ako to radi ispod žita", kaže Miller.

Bivši direktor CIA Leon Paneta kaže da predsjednik SAD ne može da radi i priča šta god poželi. "To je neodgovorno. Zato morate da imate neke ljude koji sjede sa predsednikom prije sastanka i koji mu kažu koje linije ne smeij da pređe iz razloga nacionalne sigurnosti", navodi Paneta.

Trumpovi savjetnici požurili su da odbace sve optužbe – za sada bez uspjeha.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost, general Herbert Raymond Mcmaster ocijenio je da je ova priča lažirana. "Ova priča je potpuno lažirana. Predsjednik i ministar spoljnih poslova su razmatrali čitav spektar opštih prijetnji za naše dvije zemlje, uključujući i moguće napade na civilnu avijaciju. Ni u jednom trenutku nije bilo riječi o obaveštajnim metodama. Predsjednik nije otkrio nijednu vojnu operaciju koja nije već poznata javnosti", kaže general.

A onda je predsjednik demantovao savjetnike. On kaže da ima pravo da sa Rusijom dijeli činjenice u vezi sa terorizmom.

Trunp je na svom Twitter nalogu napisao: "Kao predsjednik, želio sam da podijelim sa Rusima, na javnom sastanku u Bijeloj kući, činjenice o terorizmu i sigurnosti vazdušnog saobraćaja, iz humanitarnih razloga, ali i da bi Rusija pojačala borbu protiv Islamske države i terorizma".

Dok američka javnost bruji o navodima da je sa Lavrovim podijelio tajne, demanti je stigao iz Moskve.

"Za nas to nije pitanje, to je opet besmislica. Mi ne želimo da imamo bilo šta sa tom besmislicom. To je velika budalaština. Nije vrijedna ni da je potvrdimo ni da je negiramo", rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Demokrate Trumpa odavno smatraju za bezbjednosni rizik. Republikanci se sve tiše protive, ali se pitaju: šta da se radi?

Senator John McCain smatra da ako je to istina "onda je vrlo uznemiravajuće", ali misli da "moramo da znamo više prije nego što komentarišemo".

Svrgavanje s funkcije pravnim instrumentima moglo bi da potraje, a trenutno je nemoguće predvidjeti rezultat tog procesa, tvrdi DW. Zato republikanci ostaju u stanju šoka i ne mrdaju. Do sljedećeg skandala. A s ovim predsjednikom, na to neće morati dugo da se čeka.

Tagovi: donald trump , rusija , SAD

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna