Zatvori

Važna lekcija ljudima sa jedne fotografije čopora vukova

Važna lekcija ljudima sa jedne fotografije čopora vukova Izvor: Facebook

Fotografija koja je ponovo počela da kruži internetom, društvenim mrežama i grupama još jednom je dokazala da životinje imaju više smisla za organizaciju i zajednicu nego li će to ljudi ikada imati.

Na fotografiji koja pokazuje čopor vukova u pokretu, arktičkom krugu u sjevernoj Kanadi, u Nacionalnom parku Wood Buffalo. Vukove je uslikao Chadden Hunter prilikom snimanja fantastičnog BBC-jevog serijala Frozen Planet, kada je ekipa pratila čopor vukova koji je lovio bizone.

Ona je savršeno objasnila sistem zbog kojeg "vukovi nikada ne igraju u cirkusu za zabavu ljudima".

Vukovi u čoporu se međusobno takmiče oko svega, a pobjednik je alfa vuk - i neki bi rekli onaj koji je na čelu čopora. Da, i ne. Zavisi s koje strane gledate, tvrdi Urban Pet magazin.

Na fotografiji, kao što smo rekli nalazi se čopor vukova, koji se jasno vidi i tačno se mogu prebrojati članovi čopora. Prva tri koja su na čelu, su zapravo oni stari i bolesni vukovi. Da je obrnuto, svi vukovi bi u slučaju napada uginuli.

Oni su na čelu kako bi ostatku čopora olakšali kretanje, praveći put u snijegu. Logično je sporiji su, ritam je slabiji, ali oni su zaštita ostatku čopora. Njih trojica su i prve žrtve ukoliko ih neko napadne.

Iza njih trojice, dolazi pet najbržih i najjačih vukova koji su i izviđači, ali i zaštitnici vučica kojih je 11, i koje idu odmah iza njih. Iza 11 ženki, nalazi se pet jednako jakih i brzih vukova, koji također štite ženke, ali i vođu čopora, onog vuka koji se nalazi na zaleđju kolone.

Iako izgleda da zaostaje za čoporom, vođa zapravo tako ima kompletan pregled, on sa čela daje naredbe i koordinira kolonu tako da preživi put u cjelosti.

Stoga, zapamtite jednu stvar - da bi bili vođa, ne morate biti uvijek prvi i na čelu u onome što radite. Vođa je "glavni" iz pozadine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Izvor: Facebook

Tagovi: vukovi , čopor

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kuku mene

Jel vas stid objavljivati 2 godine strau NEtačnu glupost sa interneta http://www.snopes.com/wolf-pack-photo/

0 2

* Sva polja su obavezna