Mittal zaprijetio međunarodnom arbitražom protiv BiH

Mittal zaprijetio međunarodnom arbitražom protiv BiH Izvor: Capital.ba

„Arcelor Mittal Holdings“ uputio je zvaničan dopis u kojem je otvoreno zaprijetio pokretanjem međunarodnog arbitražnog spora protiv države BiH i isključenjem Rudnika željezne rude „Ljubija“ iz učešća u zajedničkom preduzeću „Arcelor Mittal“ u Prijedoru, ukoliko „Ljubija“ bude prodata Israeli Investment Group.

U dokumentima pod oznakom „povjerljivo“, koje je pravni zastupnik „Arcelor Mittala“ iz Švajcarske uputio Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara BiH, ambasadama BiH u Švajcarskoj i Belgiji te direktoru RŽR „Ljubija“, a koji su u posjedu CAPITAL-a, ova kompanija upozorava da je pretrpjela značajnu štetu zbog propusta vlasti u BiH i RS, a što je imalo negativan uticaj na njihove investicije u BiH.

Tekst bez intervencija prenosimo sa portala Capital.ba.

Kao primjere tih propusta naveli su činjenicu da im „vlasti RS nisu izdale stalnu koncesionu dozvolu, da su sprovele samovoljnu istragu o transfernim cijenama koja je rezultirala pretjeranim poreskim dugom, kao i nefer i diskriminatorski proces u vezi sa privatizacijom RŽR „Ljubija“ i nepravično miješanje Vlade RS u eksploataciona i operativna prava Arcelor Mittala“.

„Ukoliko Vlada RS nastavi sa procesom prodaje akcija RŽR „Ljubija“ Israeli Investment Group, to se može smatrati daljim kršenjem obaveza BiH prema “Arcelor Mittalu Holdings” i gubici koje bi pretrpio bi ga još više ugrozili“, navodi se u dopisu francuske advokatske kancelarije Shearman&Sterling.

Dodaje se i da ova kompanija smatra da je tretman koji su dobili u vezi sa investicijama u BiH u suprotnosti sa obavezama ove zemlje na osnovu Sporazuma o međusobnoj promociji i zaštiti investicija između BiH i Švajcarske od 5. septembra 2003. godine.

Izvor: Capital.ba

„U skladu sa tim „Arcelor Mittal“ ponavlja svoj poziv BiH da preduzme potrebne korake u vezi sa daljim pregovorima u pogledu rješavanja briga “Arcelor Mittala” na prijateljski način. U isto vrijeme, “Arcelor Mittal” priznaje, i ovim putem daje svoj bezuslovni pristanak na arbitražu koju daje BiH u skladu sa članom 9. Sporazuma u slučaju da predloženi pregovori budu neuspješni“, ističe se u dopisu.

Istovremeno, „Mittal“ je u još jednom dopisu pod oznakom „povjerljivo“, upućenom direktoru RŽR „Ljubija“, pozivajući se na ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća iz 2004. godine, naveo da je RŽR izvršio povredu ključnih odredbi tog ugovora, što negativno utiče na ovu kompaniju.

„Između ostalog, RŽR je, u pokušaju da poništi prava i opravdana očekivanja “Arcelor Mittala” u vezi sa privatizacijom RŽR, ostvario neprimjeren odnos i dosluh sa Israeli Investment Group i povezanim pojedincima, kao i sa Vladom RS“, ističe se u dopisu.

Izvor: Capital.ba

“Arcelor Mittal” traži od direktora RŽR „Ljubija“ da „odustane od činjenja dodatnih povreda obaveza RŽR-a i da se uzdrži od daljeg kontakta sa Israeli Investment Group i sa bilo kim ko je povezan sa tom firmom“.

„Kompanija ’Arcelor Mittal Holdings’ zadržava sva prava protiv RŽR-a, uključujući pravo da isključi RŽR iz učešća u „Arcelor Mittalu“ Prijedor, u slučaju da pravovremeno ne dođe do usklađivanja djelovanja RŽR-a sa ovim obavještenjem“, zaključuje se u dopisu i poručuje vlastima RS i BiH da će svu komunikaciju po ovom pitanju ubuduće isključivo obavljati preko advokatske firme „Shearman&Sterling“, Pariz.

“Mittal” je pisao i predsjedniku RS Miloradu Dodiku i Vladi RS, tražeći da se predložena privatizacija pažljivo razmotri.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o odluci Vlade o prodaji 64,9 odsto akcija “Ljubije” kompaniji Israeli Investment Group.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Alien

A jadni Švicarci jest mi ih zao,nisu dobili STALNU koncesiju? Mora se njima prodat da ne bi izgubili koji franak? E moja jadna Bosno i Hercegovino........ Tužno i pretužno........ Sve ti uzese a debili samo gledaju i komentarišu Dodika..... Ko ne živi u Zenici ne zna ko je taj Mittal......

0 0

Smilja

Eto narode u sto nas je gurnuo Dodik i Cvijanovicka!!!

0 1

Prenosna Klica

Hebi ga dodo sjebase te hahaha.

1 0

* Sva polja su obavezna