Vllasi: Riješili smo problem sa Srbijom, BiH će doći na red

Vllasi: Riješili smo problem sa Srbijom, BiH će doći na red Izvor: N1

Istaknuti kosovski advokat i intelektualac Azem Vllasi je tribini u Balkanskom centru za analizu i studije u Sarajevu održao predavanje naslovljeno sa: "Bošnjačko-albanski odnosi: problemi i rješenja".

Vllasi je istaknuo da je najveći problem kada su u pitanju odnosi Kosova i Bosne i Hercegovine postojanje veoma strogog viznog režima.

"Mi na Kosovu smo čak i sa Srbijom riješili pitanje slobode kretanja građana i to će i u BiH morati doći na dnevni red". Vizni režim je bespotreban. Radi se o inatu i blesavoj politici. Vlast u Banja Luci namjerno ometa tu komunikaciju. Neko sa strane treba da se pozabavi time, evo vam Valentin Inzko, EU...Sa kosovske strane nema nikakvog problema za vizni režim. Donedavno su građani BiH mogli putovati na Kosovo bez viza. Iako se taj problem recipročno rješava, mi smo imali razumijevanja ne bi li BiH ukinula vizni režim. Kad nije, mi smo ukinuli vizni režim ne bi li urazumili Bosnu. Opet nema ništa od toga i mi čekamo da se ta apsurdna situacija razriješi. Sa strane Kosova nema problema. Kad se donese odluka da se ukidaju vize za građane Kosova, Kosovo će sutra donijeti istu odluku", rekao je Vllasi.

Istraknuti advokat i intelektualac je imao komentar i na izjave Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, o "pripajanju trećine teritorije Srbije Kosovu":

"Geopolitička karta Balkana i prostora bivše Jugoslavije je završena. Nema više pripajanja jedne države drugoj; to je završena priča. U Srbiji se pravi propaganda da mi želimo veliku Albaniju. Među Albancima na Kosovu se niko ozbiljan ne bavi tom temom. Kosovo je međunaordni projekat. Albanija je ozbiljna država i ima svoje granice. Mi nismo ludi da posežemo za mijenjanjem granica da bi izazvali tragedije kao što su Srbi, jer su ratovi izazvani na ovim prostorima tako što se krenulo za ostvarivanjem projekta velike Srbije. Ako takve ideje postoje, onda je to ideja velike Srbije, a ne velike Albanije, velike Hrvatske ili velike Bosne", zaključio je Vllasi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Azem Vllasi , kosovo , BiH

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

To se zna zašto Bosna ima vizni režim sa Kosovom Dodig i njegova propaganda tako radi a Srbima u Srbiji je drago jer sama Srbija je uvela da građani Kosova putuju u Srbiju jer pregovara sa Kosovom o daljem članstvu u EU jer to im je uslov da budu nekada primljeni a to oni znaju a ne sto vole da pregovaraju Sramota da ih bude A Dodig se ne žuri jer ga nije briga za Kosovo

6 4

ado

prijatelju ti ako mislis da si rijseio problem sa srbijom grdno se varas pazi da se jedno jutro ne probudis pod artiljeriskom paljbom

14 4

perica

Samo ti lazi i ignorisi danasnje vreme i buduce koje pokazuje kad i ko je krenuo za "velikim" , koga cete i dobiti nakraju !

9 3

* Sva polja su obavezna