Huskić o "Dejtonu 2": Ko može da sazove takvu konferenciju

Huskić o "Dejtonu 2": Ko može da sazove takvu konferenciju Izvor: N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko boravi u Washingtonu i New Yorku, gdje će podnijeti 51. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. O trenutnom razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i 51. izvještaju razgovarali smo sa Adnanom Huskićem, političkim analitičarom.

Posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a pokazao je da smo ostvarili napredak, a Huskić je tada rekao da je to nagrada političarima za nerad, a o tome da li se nada ovaj put pozitivnim vijestima je kazao: "Ovo je u principu izvještaj koji Inzko podnosi Vijeću sigurnosti UN-a i u njemu se obično izlista nekoliko stvari i trendova o tome u kom smjeru se Bosna i Hercegovina kreće. U ovom izvještaju navodi nekoliko stvari za koje smatra da su važne; tu je bilo o izlasku izvan ustavnih okvira povodom Dana Republike Srpske, spominje se pitanje revizije presude, a govori se i o regionalnoj saradnji. Rekao bih da je izvještaj pregled situacije koji nas više ne može pretjerano ni iznenaditi ni razočarati".

"Ne znam da li se pripremao alternativni izvještaj Vlade RS. Ti izvještaji koje podnosi RS su u principu pokušaj da se predstave alternativne činjenice, da RS predstavi svoje viđenje situacije i oni budu kritični spram OHR-a. Inače, izvještaji služe da se procijeni kakva je situacija u BiH, da li su potrebne mjere, da li se treba reagovati", dodao je za N1.

O tome d ali postoji mogućnost "Dejtona 2" je rekao: "Nisam upoznat sa pripremama za veliku konferenciju u Londonu što bi se ticalo reforme Ustava BiH, niti bilo kakve konferencije na kojoj bi se raspravljalo o tome. Zašto bi bilo ko očekivao od trenutne političke elite da mogu napraviti išta bolje od ovoga što već imamo? Ko god bude radio taj dokument, konferencija bi trebala da ima i međunarodni legitimitet. Zanima me ko i na koji način može da sazove konferenciju tog tipa, kako će se uopće doći do objedinjenog rezultata?".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u emisiji Pressing je izjavio da BiH sazrijeva.

"To je interesantna izjava, slažem se s njim u dijelu gdje je svako iskustvo jedno iskustvo koje vas čini zrelim. U principu se mi lijepo snalazimo, mislim da postoji određena progresija, pozitivna progresija, i BiH je sada bez obzira šta ljudi mislili drugačija od 1998. godine", istakao je Huskić u Novom danu.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

Gospodine Huskicu Međunarodna zajednica može donijeti odluku jer kad su rat zaustavljali nisu pitali nikoga bilo je potpisi ili ćeš snositi posljedice znači ultimatum jer naši političari ne razumiju drugi vid demokratije tako će biti i ovaj puta ova banda Nacionalistička da su se mogli dogovoriti nebi ratovali 4 godine a 20 i kusur godina politički opet ratuju zastrašujući narod novim sukobima ovo se mora prekinuti milom ili silom.

1 0

"BiH

je u drugačija danas", bliža raspadu no ikad ranije!!

0 1

* Sva polja su obavezna