Vlasnik Buroja za N1: Šta se dešava sa izgradnjom u Trnovu

Vlasnik Buroja za N1: Šta se dešava sa izgradnjom u Trnovu Izvor: N1

Pompezno najavljivana najveća investicija u Evropi - izgradnja turističkog naselja Buroj Ozone u Trnovu - nije odmakla dalje od kamena temeljca, a o tome zašto je to tako za Novi dan govorio je Ismail Ahmad, vlasnik Buroj Internation Group.

Ahmad je kazao kako je Buroj do sada u BiH investirao oko 17 miliona maraka, i da to obuhvata sve ono što je uloženo, počevši od marketinga do administracije, dokumentacije.

O tome gdje je nestao problem sa izgradnjom Buroj Ozonea, investicije koja je najavljivana kao najveća u Evropi je rekao: "Mi smo se pomakli s kamena temleljca, imamo pripreme na lokaciji, počeli smo sa gradnjom nekoliko građevinskih objekata, nakon toga smo se susreli sa problemom spore administracije koji je nastao promjenom imena Buroj d.o.o. u Buroj International Group. BiH je lijepa zemlja za ulaganje pogotovo u današnjem vremenu, u zlatnom vremenu".

Na pitanje zašto su promijenili ime je odgovorio: "Promijenili smo ime kao što bilo koja firma može da promijeni ime. Svugdje u svijetu takva promjena traje dva do tri dana, a u Evropi i ovdje ni dan-danas nije izvršeno".

"Problem u BiH kada neko želi da promijeni ime svoje kompanije ili bilo šta u kompaniji, prvo treba da ide kod notara, zatim u sud, pa u poreznu upravu tako da kada to sagledate, trebate dobro promisliti prije nego išta promijenite u imenu", dodao je Ahmad.

Istakao je kako njegova kompanija ima veliko iskustvo u ulaganju i da u bilo kojoj državi to ulaganje naiđe na podršku, kao i da svaki investitor ima podršku da ulaže u tu državu u koju želi da ulaže.

"Što se tiče BiH mi smo očekivali da sarađujemo sa opštinom, i njena administracija je veoma brza i nemamo problem s opštinom, problem je sa poreznom upravom i sudom. Sporost administracije i suda uzme više vremena nego što je potrebno. Mi smo čak pokušali da pridobijemo i veći broj investitora iz svijeta. Nama je bio cilj da počnemo sa gradnjom, ali smo se susreli s tim problemom koji odgađa početak ostalih radova", istakao je za N1.

O tome da li su imali obezbijeđen novac kada su ulazili u ovaj projekat je izjavio: "Mi imamo fond i grupu saradnika i investitora, i bilo koji investitor kada uloži bilo kakav iznos kao što je ovaj treba da izvrši istraživanje tržišta. Završili smo adminstraciju, dokumentaciju, a što se tiče finansiranja nemamo problema. Iznos investicije shodno našim istraživanjima iznosi 2,3 milijarde eura".

Ahmad je za N1 kazao i kako imaju urbanističku saglasnost i sve dozvole koje su potrebne za početak projekta. Naglasio je i kako su oni vlasnici većine zemljišta Buroj Ozonea kao i da su kupili zemljište od opštine.

Federalno ministarstvo okoliša tvrdi da nemaju okolišnu dozvolu o čemu je Ahmad kazao da nemaju nikakvih prepreka.

"Imamo i regulacioni plan za izgradnju grada i sve dozvole koje možemo i pokazati i nemamo niti okolišnih niti drugih problema", kazao je.

O tome da bi izgradnja naselja ugrozila tok Bijele rijeke koja bi se trebala koristiti za snabdijevanje Sarajeva vodom je rekao: "Nemamo problem s rijekom. Imali smo istraživanja koja su vezana za nju i nisu pokazala probleme. Shodno najvećim standardima što se tiče te rijeke ne postoji problem. Ovo bi trebalo da bude civilizovan grad, tehnološki grad, sa svim bezbjednosnim mjerama".

Ahmad je u programu televizije N1 govorio i o tome da li su spremni nastaviti sa investicijom.

"Mi nismo stali sa gradnjom, niti je iko stao sa gradnjom i ovaj projekat će da bude završen. Moja prisutnost u BiH je da se upotpuni ovaj projekat. Administrativna pitanja će biti završena, pridobićemo investitore u BiH i želimo da damo prijedlog sudu da administrativna pitanja budu olakšana", naveo je Ahmad.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

HBB

Ovo meni malo smrdi na Agrokomerc a da ne govorum og drugim firmama novijeg vremena. Samo se pitam odakle toliki novac za sve to... nedam zamlju, nedam otadžbinu. Baš me briga šta si i koliki si.

1 0

General

Dan prije nase posjete su angazovali masine da nesto kopaju a nakon osjete je sve stalo. Ovo nije cista posla a moglo se fino uraditi samo sto ima debile oko sebe na celu sa jednim takvim. Ovdje u Emiratima ukoliko dodje slucaj na sud traje mnogo duze i moze da se vuce po sudu godinama u zavisnosti od kompleksnosti slucaja. Laze i konstantno vrijedja ljude koji samo rade svoj posao kako treba a on nije sposoban da ovaj projekat izvede.

4 1

Fakat

Lopovluku nigdje kraja nema gdje Fazila mezetluke sprema

1 1

* Sva polja su obavezna