Vučić: Zaev ne bi želio da govorim šta mislim o njemu

Vučić: Zaev ne bi želio da govorim šta mislim o njemu Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Ne bih želio da govorim šta mislim o Zoranu Zaevu. Niti želim niti mogu da odgovorim oštro, iako bi to neki možda željeli. On predstavlja drugu partiju po snazi u Makedoniji. Sudićemo po djelima, a meni ne smeta što me uvrijedio, izjavio je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije je rekao da nije dobio odgovor od Zaeva kada se Srbija ponašala nacionalistički, a da vjeruje da ne bi ni dobio odgovor.

Inače, Zaev, kome je jučer predsjednik Makedonije uručio mandat za sastav nove vlade, rekao je jučer za N1 da mu je neprijatno na koji način Srbija komentariše zbivanja u Makedoniji, ali da će se on truditi da ima dobre odnose s Beogradom.

"Vidite, (premijer Srbije Aleksandar) Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom 'makedonskom scenariju'. Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš susjed govori o Makedoniji", rekao je Zaev.

Komentarišući tu izjavu, Vučić je u Odžacima rekao da mu ne smeta "kada ga vrijeđa" mandatar za sastav makedonske vlade Zoran Zaev, već da ga "jedino interesuje da Srbiju ostave na miru".

"Ne bih da komentarišem odnose u Makedoniji. Meni ne smeta što me je vredjao, za mene je važno kako ćete da se donosite prema Srbiji. ;Ako sam kritikovao Makeodniju, kritikovao sam zato što su glasali za ulazak Kosova u UNESKO", rekao je Vučić.Vučić je kazao da će ;videti kako će Makedonija pstupiti na novom glasanju o prijemu Kosova u tu organizaciju UN.

Dijaloga u Briselu nema već šest mjeseci

Govoreći o dijalogu u Briselu, Vučić je rekao da dijaloga nema već šest mjeseci.

"Poražavajuće i ponižavajuće bi bilo da za pregovaračkim stolom u Briselu bude Haradinaj, neko ko ima tako teške zločine. Mi smo sigurni u naše tužilaštvo, imamo direktne dokaze za samog Haradinaja, a sa njim u pregovaračkom timu bi pogazili naše pravosuđe. To Evropa ne može da dozvoli, ali vidjećemo ko će i sa naše strane da pregovara", rekao je Vučić i dodao da kada je prehodni put bio u Briselu, predsjedniku Nikoliću je rekao da se sve promijenilo i da je sve drugačije.

"Oni (Albanci) se više ne oslanjaju na EU niti ih pitaju bilo šta, već od nekog drugog od koga očekuju podršku. Dijalog nemamo već šest mjeseci", rekao je.

Zajednica srpskih opština, po Vučiću, nije formirana jer za to nije postojao pritisak EU, kao ni bilo kakva želja da se to ispuni.

"Govorio sam i ranije da će se Srbija pozivati na Briselski sporazum, a da ne znamo šta će drugi činiti", poručio je premijer i rekao da se u trenutnoj situaciji gubi poverenje da će bilo šta dogovoreno da se ispuni.

'Pretpostavljam da ću ići na sastanak premijera Zapadnog Balkana'

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pretpostavlja da će 24. maja ići u Brisel na sastanak premijera Zapadnog Balkana.

"Nisam ja taj koji može da bira društvo, a verovatno i oni drugi bi izabrali nekog drugog da mogu", rekao je Vučić.

On je dodao da "misli da je dobio pozivnicu" za taj sastanak.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federica Mogherini pozvala je šestoricu premijera sa Zapadnog Balkana 24. maja u Brisel "da bi se razmotrila situacija u svjetlu najnovijih zbivanja" u regionu, izjavila je Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Federice Mogherini.

Na nezvaničnoj radnoj večeri visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Mogerini želi da sa premijerima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije "zajednički sagleda kako dalje ići naprijed", dodala je Maja Kocijančič.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kiza

Srbija je preozbiljna zemlja dabih je vodio radikal.

1 2

* Sva polja su obavezna