Prijedlog za opoziv Vlade FBiH

Prijedlog za opoziv Vlade FBiH Izvor: N1

I u Federaciji BiH opozicija želi smjenu Vlade. U prethodnom periodu parlamentarci nisu podržali izvještaje o radu Vlade i o izvršenju budžeta za prethodnu godinu. No, vladajući poručuju, nema većine za takav poduhvat.

Sve je krenulo na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to o poljoprivredi, na kojoj je pokrenuta inicijativa za smjenu federalnog ministra poljoprivrede.

"Određeni zastupnici su pokušali iskoristiti priliku kako bi se na ovoj tematskoj sjednici više raspravljalo o politici, a manje o problemima koji muče naše poljoprivredne proizvođače i podršku koju im trebamo dati", rekao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH.

A podrška poljoprivrednicima izostaje, kažu opozicioni zastupnici u Parlamentu Federacije, pa su pokrenuli pitanje smjene ministra Dedića i u tome dobili podršku pojedinih koalicionih zastupnika. Nakon toga su opozicionih SDP-a i DF-a zaključili da ni ostali ministri nisu bolji, te u parlament uputili ovaj prijedlog. Traže smjenu kompletne vlade, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

"Ne vidimo razlog zašto se ne bi pokrenulo pitanje, od istih onih koje ćemo mi podržati, a koji traže smjenu jednog ministra, zašto ne bi pokrenuli pitanje smjene kompletne vlade, jer i današnja redovna sjednica je pokazatelj da mi imamo vladu koja nije efikasna, koja ne radi", kazao je Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH.

"To dovoljno govori o trenutnim koalicionim odnosima unutar vlade, te o zahtjevima pojedinih stranaka unutar većine. Pogotovo imamo problem kod usvajanja nekih reformskih zakona, a sve su to produkti pojedinih koalicionih odnosa", izjavio je Jasmin Kadić, zastupnik u Parlamentu FBiH.

A razloga je, kažu, mnogo. U obrazloženju Prijedloga navode da parlamentarci ranije nisu prihvatili izvještaj o prošlogodišnjem radu Vlade, niti izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2016. godinu. A da li koalicija u vladi uopšte funkcionira?

Izvor: N1

"Pa ne bih rekla da ne funkcionira. Koalicija funkcionira, samo je pitanje ko je u koaliciji", kazala je Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

No, kakva je dalja procedura? Predsjedavajućem je predat prijedlog. Sekretar Doma naroda federalnog parlamenta kaže da postoje dva načina izglasavanja nepovjerenja vladi.

"Jedan je odlukom predsjednika Federacije, uz saglasnost sa potpredsjednicima, i drugi način je izglasavanje nepovjerenja vladi u svakom od domova Parlamenta Federacije", rekao je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Dakle, za izglasavanje nepovjerenja vladi potrebna je takozvana prosta većina od 50 zastupnika u jednom, te podrška 30 delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Dosadašnje iskustvo govori da je u ovakvoj političkoj konstalaciji takva podrška gotovo nemoguća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Vlada FBiH

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ostali

Parlamentarna vecina,u ovom sazivu i na federalnom nivou,je formirana samo radi raspireda fotelja,a nije radi popravka zivota naroda- prema time,ona nije nikad ni posojala u pravom smislu! Samo kafa je u pitanju najvaznija znacajka u djelovanju politickih stranaka - rodoljublje;odmah se oni na poziciji posvadjaju,jer su im definicije RODOLJUBLJA razlicite...

0 0

* Sva polja su obavezna