Zatvori

Reakcije na Inzkov izvještaj o stanju u BiH

Reakcije na Inzkov izvještaj o stanju u BiH Izvor: N1

Valentin Inzko detaljno je informisao Savjet bezbjednosti UN-a o svemu što se u proteklih šest mjeseci dešavalo u Bosni i Hercegovini.

Slično kao i u ranijim izvještajima naveo je da postizanje nezavisnosti Republike Srpske ostaje svojevrsni cilj SNSD-a. Predočio je i dio političke krize nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH: "Situacija je napokon razriješena kada je sud odlučio da ne prihvati zahtjev za reviziju presude, dok su se lokalni političari fokusirali na etničke podjele, bez želje da se pozabave pravim reformama, što je zabrinjavajuće. Drugi negativni trend tiče se odluke vlasti u Republici Srpskoj da se sprovede neustavan referendum, uključujući i proslavu Dana Republike Srpske uz prisustvo nekih srpskih predstavnika Oružanih snaga BiH. Nadalje, neki hrvatski političari su pozvali na “federalizaciju BiH”, što prema mišljenju određenih ljudi, vodi daljim etničkim podjelama zemlje na 3 ili 4 federalne jedinice, od kojih bi jedna imala hrvatsku većinu."

Inzkov izvještaj je formalna stvar jer Savjet bezbjednosti ne donosi nikakve posebne deklaracije o BiH, stava je predsjedavajući državnog Predsjedništva Mladen Ivanić. Sličnog i još oštrijeg stava su i pojedini drugi političari.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH: "Dat je tu jedan pregled malo možda više uvijek kao i inače što je to uobičajeno kritike prema srpskoj strani i nekom potezima koje je ona povlačila, a malo manje prema bošnjačkoj. Nisam siguran kakvog je stava oko hrvatske strane. Malo je ovdje po prvi put i to nešto i to na vrlo blag način oko revizije."

Mario Kramatić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke: "Gospodinu Inzku bi bilo dobro da nastavi spavati kao što je spavao do sada, njegove teze nemaju apsolutno nikakavog smisla. Osvrće se i na posljednje zasijedanje Hrvatskog Narodnog Sabora iako na HNS-u nije postojala nikakava izjava koja u bilo kojem kontekstu dovodi u pitanje suverenitet i cjelovitost BiH. Gospodin Inzko je jedan mali smiješni lik koji će za 10 ćevapa u pola somuna s lukom namlatiti šta vam Bog hoće."

Safet Softić, potpredsjednik SDA: "Svi ti manje više postupci i izvještaji koji se redovno svake godine podnose pred Vijećem sigurnosti su na neki način prešle u formu. Ono što je suština jeste da bi OHR dok ima mandata ovdje u BiH zaista trebao odlučnije reagirati kada je u pitanju Dejtonski mirovni ugovor i svi oni koji na neki način dovode u pitanje suverenitet i integritet ove zemlje."

Inzko je o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini razgovarao i sa nekoliko stalnih predstavnika zemalja članica UN-a.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Inzkov izveštaj

ne vredi ni papir na kome je napisan i niko ga više za ozbiljno ni ne uzima!

6 7

* Sva polja su obavezna