Više od 56 miliona Iranaca danas bira novog predsjednika

Više od 56 miliona Iranaca danas bira novog predsjednika Izvor: TIMA via Reuters

Više od 56 miliona Iranaca danas bira novog predsjednika na izborima na kojem je aktuelnom šefu države Hasanu Rohaniju glavni protivnik Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju.

Izbori se održavaju u atmosferi napetih odnosa zemlje sa SAD-om od dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlasti, koji će u subotu, kada budu saopšteni rezutati izbora boraviti u Saudijskoj Arabiji, glavnom regionalnom rivalu Irana.

Rohani (68), izabran je u prvom krugu izbora 2013. godine za četvorogodišnji mandat. Ustav mu omogućava još jedan mandat.

Uz podršku vrhovnog vjerskog, Rohani je uspješno vodio pregovore sa šest velikih sila o spornom iranskom nuklearnom programu. Ti pregovori su doveli u julu 2015. godine do historijskog sporazuma kojim je ukinut dio međunarodnih sankcija Iranu.

Raisi (53) je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za "slabost", ali ne dovodi u pitanje sam sporazum. Njegova poziciju bi mogla biti ojačana novim sankcijama koje su SAD danas uvele Iranu zbog program razvoja balističkih projektila.

Iako se predsjednik države u Iranu bira na izborima i predstavlja iranski narod na međunarodnoj sceni, šef države mora da se drži političkih smjernica koje propisuje vrhovni vjerski vođa. 

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 posto glasova, bit će drugi glasanja, ali se ocjenjuje da je to malo vjerovatno, pošto je većina kandidata odustala. Prema nezvaničnim anketama, Rohani ima prednost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Iran

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna