Zatvori

Ljubić se očitovao o izvještaju Valentina Inzka

Ljubić se očitovao o izvještaju Valentina Inzka Izvor: N1

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubića očitovao se povodom Izvješća Visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik OHR Valentin Inzko je u četvrtak, 18. svibnja, podnio redovito periodično izvješće Vijeću sigurnosti UN o Bosni i Hercegovini. Izvješće tretira mnoge događaje i odluke koje se odnose na mnoge političke subjekte, institucije i sektore u BiH u razdoblju od prethodnog Izvješća do danas.

"Za potpunije očitovanje biti će potrebita detaljnija analiza. Međutim, ono što smatram najvažnijim s hrvatskog stajališta u ovom Izvješću, tiče se dijela koji se odnosi, kako je navedeno u Izvješću na 'Ljubić case'. Iz Izvješća Visokog predstavnika, razvidno je da OHR ispravno razumijeva Odluku Ustavnog suda u smislu, da Ustavni sud izrijekom traži da Izborni zakon mora osigurati legitimitet hrvatskih delegata/izaslanika u Domu naroda Federacije, a što osporene odredbe Izbornog zakona onemogućavaju", navodi Ljubić.

Kako je naveo, ne stoje tvrdnje SDA (koje je Visoki predstavnik parafrazirao u Izvješću) da se Odluka Ustavnog suda može implementirati "manjim intervencijama u Ustavu Federacije" jer je Ustavni sud presudio da osporene odredbe Izbornog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH.

"Nadalje, Visoki predstavnik u Izvješću problematizira da se Izbori ne bi mogli kompletirati bez izmjena Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda. I treće, na samom kraju razmatranja Visoki predstavnik implicira da ova Odluka Ustavnog suda zapravo ima izravan politički značaj i za implementaciju Odluke suda u Strasbourgu temeljem apelacije “Sejdić-Finci”, odnosno izbor članova Predsjedništva BiH, uzimajući u obzir obrazloženje Ustavnog suda u kojem se jasno navodi da je ostvarenje konstitutivnosti neodvojivo od mogućnosti da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike, u Institucije Ustavom predviđene za zastupanje naroda, a Predsjedništvo B i H je svakako jedna od njih", navodi se u očitovanju Bože Ljubića.

Navodi u Izvješću, kako  "hrvatske stranke kontinuirano zagovaraju federalizaciju B i H" što bi prema Izvješću impliciralo dalju etničku podjelu Zemlje, ne stoje jer su hrvatski zahtjevi za federalizacijom, na liniji rezolucija EU parlamenta s ciljem uspostave stabilne i samoodržive BiH.

"Na kraju, nameće se pitanje koja je relevantnost ovog, jednog u nizu izvješća zadnjih nekoliko godina? Relevantnost ovog Izvješća će se mjeriti samo u mjeri u kojoj će oni kojima je Izvješće podneseno kao i oni koji ih na terenu BiH predstavljaju djelovati na harmonizaciji ustavnog i zakonskog položaja tri naroda u BiH koji je narušen upravo intervencija, visokih predstavnika . Izmjene Izbornog zakona na način kako su predložene od strane stranaka HNS BiH je prvi test", stoji na kraju očitovanja predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubiće povodom Izvješća Visokog predstavnika Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Susjed

Pitam se zasto ne tagovorimo da se susjedna nam prijateljska Croatija ne federalizuje, po mom vidjenu trebalo bi par federalnih jedinica napraviti --moram da se ogradim od zupanija one nisu predvidjene ovim sistemom....I kad federalizujemo Croatiju onda cemo dozovliti ustavno pravo Istri da napravi svoju neovisnost , potom Dalamacija, jer je skoro cila Croatija jase i pare od turizma odose u zagreb, Po onom filmo Kapelskih Kresova bi bila slideca a Sad je doista sporno vezano za Knin i to komplitno podrucje, a tu bi trebalo zasigurno federalnu jedinicu im dat i po hitno referendum o samostalnosti i odcipljenju koji bi zdrusno bio podrzan od Mileta malbora i Republike Sumske-Madjari odavno zele federalizaciju pomurja i cilog pojasa oko granica sa njima i to bi bio pogodak u sridu, a onaj dio tamo od onog mista gdje su "demokratski stavili tablu srama ZA DOM SPREMNI" pa zajedno sa Vukovarom i to bi trebala biti federalna jedinica nek se i oni malo suglase i eto sto na osta pa ono Ogromna Banovina Zagreb sa Vladarkom Klitorovickom a to vam je moj pridlog nasim dragim susjedima...

1 0

Tito

Ovo životinja za svoj narod i lizoguz covica i dodika

4 1

Kijamet

ANEMIČNI HRVAT,DAJTE MU KOJU TRANFUZIJU.LIK SE UBIO ZA ULOGU U SERIJI ALO,ALO

4 1

* Sva polja su obavezna