Prohić: Političari proizvode mega događaje da skrenu pažnju

Prohić: Političari proizvode mega događaje da skrenu pažnju Izvor: N1

I danas se ne stišavaju reakcije nakon što se jučer visoki predstavnik u Bih Valentin Inzko obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Između ostalog je rekao da domaćim vlastima na listi prioriteta moraju biti reformske reforme.

No iznio je i kritike na račun bh. političara, a mi ćemo se u nastavku osvrnuti na neke od glavnih teza koje je Valenti Inzko iznio jučer u New Yorku.

O jučerašnjem obraćanju Valentina Inzka, porukama koje je uputio , aktualnoj političkoj situaciji te drugim temama razgovarali smo sa psihologom i političkim analitičarom Ibrahimom Prohićem.

Kako ocjenjujete govor Valentina Inzka i poruke koje je poslao?

"Kao apaurin koji će trajati nekoliko sati i za vrijeme hemijskog dejstva tog lijeka čovjeku bude malo bolje. Kada prođe dejstvo, ostaje sve isto. Ono što smo čuli godi uhu onim ljudima koji žele normalizaciju stanja u BiH i promjene u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Međutim ovo ništa nije novo. To i jeste temeljni problem, bolesna društva se ne kreću, BiH se ne kreće. Građani razumiju kontekst u kojem se sve dešava i tehnologiju manipulacija politika koje se nalaze u vlasti. Iscrpljen je institucionalni okvir, domaćih političara, ali i međunarodne zajednice. Zakočeni su svi vitalni društveni procesi", odgovorio je Prohić.

Je li ovo bio jos jedan u nizu izvještaja gdje se ukazalo da je zemlja u zastoju, koliki su uopće efekti rasprave u Vijeću sigurnosti?

"Ono se naslanja na moju tvrdnju da ne postoji vizija. Evropa i svijet ne zna šta sa BiH. EU ima problema sama sa sobom - nema dovoljno jake lidere i nema viziju šta sa sobom. Sada se nudi jedan koncept EU na dva kolosijeka. BiH ima simbolički 100 problema, 101. problem je apsolutno odsustvo odgovornosti. Ako nema odgovornosti moral postaje prazna ljuštura. Međunarodna zajednica odnosno njeni predstavnici su sukrivci za postojeće stanje u BiH. To ne abolira domaće političare i domaću javnost. Svi učestvujemo i dovodimo do toga da se stanje ne može promijeniti", smatra gost Dana uživo.

Treba li Bosni i Hercegovini "Dejton 2"?

"Da, treba. A pitanje da li će doći do njega je neizvjesno. Pojam Međunarodne zajednice nije konzistentan ni koherentan pojam. Čitav niz članica ima svoje interese. Sudbina BiH ne zavisi od nje same, a to nije utješno. Ne postoji unutrašnji konzistentan politički faktor da se brine o interesima države i društva u BiH. Sada u BiH imate partikularne igrače koji vode računa o svojim interesima i interesima svojih grupa", rekao je Prohić i dodao: "Kada MZ hoće, onda se to uradi za 24 sata. Rat između Hrvata i Bošnjaka je prestao za 24 sata. Kada su svjetske sile htjele da završi rat u BiH, on je završio."

Izvor: N1

Kako vidite bh. političku scenu?

"Ovdje nema kretanja ni društvenih procesa koji bi vodili stabilizaciju i razvoju. Imamo proizvodnju događaja, a to se radi svjesno. U svakih 2-3 mjeseca političari proizvedu mega događaj koji diže tenzije, podgrijava strahove i stvara dozu neizvjesnosti kako bi ljudi zaboravili da pažnju usmjere na vitalna pitanja.

Naprimjer, kod popisa stanovništva nekoliko mjeseci su bile tenzije uoči njega. Cilj je stvarati buku, strah kako bi u tišini nastavili pljačkanje državnih resursa. Pričom o sukobima se samo povećavaju tenzije, ali smatram da od sukoba nema ništa. Događaji nisu kriza jer BiH živa konstantnu krizu."

Kakva je onda sudbina BiH?

"Rješenje uvijek postoji, ali u ovom trenutku nije naznačeno. Ne postoji projekat s jasnim ciljevima i alatima. BiH u ovom trenutku nije projekat. Sve se odvija stihijski, i na domaćem terenu, ali i onih sa strane koji bi trebali imati više mudrosti.

U BiH nema stvarnog kretanja. Neka kaže Mogherini i svi dužnosnici u kojoj oblasti u BiH je u posljednjih 5 godina napravljen ikakav pomak", zaključio je politički analtičar i psiholog Ibrahim Prohić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tatjana

Rješenje je vrlo jednostavno jedan predsjednik iz reda naroda.

0 1

Mirsad

Slažem se potpuno jedan predsjednik zar je bitno ko će biti prvi nek se rotiraju svake 2 godine bitno je da podjednako tretira sve narode stvoriti 4 regije a ukinuti Kantone kako u Holandiji funkcioniše sve besprekorno samo smo mi idioti zaostali kod nas je bitno kako se zoveš a ne kako živiš.

0 2

Kristijan

Rjesenje je na nama a ne kod Eu ili Mogerini.Prihvatimo partikularitete i interesno uvezimo u totalitet.Izvorni politicli suverenitet je po ustavu a ne kako se kome navije...

0 0

* Sva polja su obavezna