Ko prijeti Izetbegoviću, Dodiku i Mektiću?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet na osnovu informacije Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH o prijetnjama upućenim ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću. Nedavno je o prijetnjama smrću govorio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a iz MUP-a RS stiže informacija o kontinuiranim prijetnjama Miloradu Dodiku.

Izvor: N1

Dragan Mektić zna da mu prijeti organizovana kriminalna grupa značajne finansijske moći - i to zbog posla koji obavlja.

Nije mogao odgovoriti - ima li grupa kriminalne krake i u drugim zemljama.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH za N1 je kazao: “Ja prije svega tu mislim na krimininal pomoću kojeg se ostvaruju enormno velika finansijska sredstva. Vezujem za to pljačku, korupciju i kriminal u vezi sa velikom finansijskom dobiti, sve vrste malverzacija. Onda žele da imaju i političku moć, da li direktno, da li posredno preko nekih svojih instaliranih poslušnika da upravljaju određenim procesima.”

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine suzdržao se od drugih detalja kako ne bi ugrozio posao provjera nadležnih agencija. Nešto konkretniji, na osnovu informacija koje posjeduje, za N1 je bio član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kada je progovorio o prijetnjama smrću koje su mu upućivane od 2011.

“Agencija mi je prijavila, nisam ja prijavio agenciji – ova koja se bavi mojom sigurnošću da mi je zaprijetio čovjek iz Bihaća, da su mu ušli u prostorije, našli bombe, itd. Da mi je čovjek sa Pala prijetio da će me snajperom ubiti jer mu je sin poginuo u ratu, da su ga zatim legitmisali 50 metara od moje kuće, došao sa Pala.”

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nisu mogli odgovoriti na naše pitanje – postoje li prijetnje upućene prema druga dva člana Predsjedništva – predsjedavajućem Ivaniću i Draganu Čoviću jer se, kako su naveli, radi o operativnim podacima. Da postoje kontinuirane prijetnje Miloradu Dodiku, od toga nekoliko vrlo ozbiljnih, informacija je koja stiže iz MUP-a Republike Srpske.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kontinuirano zaprima informacije o prijetnjama upućenim predsjedniku Republike. U skladu sa tim informacijama i našom procjenom, preduzimaju se sve neophodne mjere i radnje kako bi se osigurala bezbjednost predsjednika Dodika.”

Policijske agencije podnijele su pet izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izdale 10 prekršajnih naloga kada su u pitanju prijetnje Bakiru Izetbegoviću.

Sada utvrđuju okolnosti upućenih prijetnji državnom ministru bezbjednosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Lana

Moguce je da prijete Mekticu a ovim dvoici, ne vjerujem. Za sigurno izmisljaju! Gospodine Mekticu nastavite hrabro vas posao i hapsite lopove molim vas.

2 1

Mi

Mekticu. Nedajse. Bolimote. Hapsi

6 1

Kiza

Neznaju svoj posao raditi pa kao netko ih ometa ( prijeti ) !?

4 1

* Sva polja su obavezna