Nema vakcina protiv tuberkuloze za sarajevsku novorođenčad

Nema vakcina protiv tuberkuloze za sarajevsku novorođenčad Izvor: N1

Već 19 dana djeca rođena u sarajevskim porodilištima bivaju otpuštena kući bez primljene BCG vakcine protiv tuberkuloze, koja se prima najkasnije 24 sata nakon rođenja.

Međutim, o tome se danima šuti. Progovorio je jedan zabrinuti otac, a mi smo istražili: Do kada će novorođenčad biti uskraćena za ovu veoma bitnu vakcinu?

"Ja sam rodila 4.5. i nismo primili vakcinu, rekli nam da se za 7 dana javimo u dom zdravlja... U Omer Masliću i Kumrovcu nemaju vakcina i ne znaju kada će dobiti, samo mi kažu da zovem svake sedmice", stoji na FB statusu jednog zabrinutog roditelja.

Zabrinute majke žale se na Facebooku. Nemaju gdje drugo. Danima nakon što su rođena, njihova djeca nisu primila BCG vakcinu protiv tuberkuloze, koja se prima odmah po rođenju.

Još jedan razočarani i isfrustrirani otac javio se našoj redakciji, sa molbom da ostane anoniman. Kako kaže, njegov sin otpušten je iz porodilišta bez primljene vakcine, upućen na dom zdravlja, gdje takođe nemaju vakcine.

Ni u apotekama.

"To je vakcina protiv tuberkuloze. Ja ne mogu da vjerujem da smo se doveli u to stanje da dijete koje je tek rođeno i koje prvu vakcinu treba da primi, da je nema. Nema je za pare, vjerujte. Ja sam juče došao i rekao da ću platiti koliko god para, samo da mi dijete primi vakcinu".

BCG vakcina nema od 1. maja, iako su one najbitnije za novorođenčad u periodu kada je njihov imunitet još uvijek nejak. I sve to dok je Bosna i Hercegovine među zemljama sa visokom incidencom tuberkuloze, sa 30 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Dr. Jasmina Šlaku, spec. pedijatar u Općoj bolnici nam je kazala: "Već 19. dan u porodilištu nemamo BCG vakcinu. Dajemo samo HVB koja je druga na kalendaru obavezne imunizacije. Na svakom otpusnom listu, svakoj majci smo dužni da objansimo da mora po otpustu da se javi na nadležni dječiji dispanzer i da traži informaciju koju ni mi, nažalost, nemamo: Kada ćemo ponovo imati BCG vakcinu i kada će opet biti obavezni da svoje novorođenče dovedu u dispanzer i kada će biti vakcinisano."

A kada će vakcine opet biti dostupne ne znaju ni u federalnom Zavodu za javno zdravstvo. Odgovorili su nam kako je do nestašice BCG vakcine došlo usljed kašnjenja isporuke dobavljača.

Kažu, moguće je da se to desi i naredne sedmice. Do tada, pedijatri savjetuju:

"Majke upućujemo da novorođenčadi ne prave gužvu i ne vode ih u domove zdravlja. Već da telefonom kontaktiraju nadležni dispanzer, i čim dobiju prvu informaciju da su vakcine došle, da dijete vode na vakcinaciju", pojasnila je dr. Šlaku.

Pedijatri napominju da je vakcinacija zakonska obaveza. U ovakvoj situaciji, nadležne institucije direktno krše zakon, onemogućavajući vakcinaciju tek rođenih beba, i na taj način kršeći njihovo osnovno ljudsko pravo - pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jadi moji, pa ovo je baš dno. Ako ovo znači "štedimo" - nađite drugi put i način.Valjda postoje neki prioriteti!? Ukinite plate parlamentarcima npr.i preusmjerite pare. A oni neka budu volonteri - pa da vidimo ko se angazuje za dobrobit zajednice u kojoj zivi. Nije komplikovano.

2 2

Ti

Vazno. Da. Imaju. Vile po. 4.5. Milijona. Auto. Od. Dvjesto. Hiljada. I. Ogromna. Administracija. Koja ne. Radi. Nista. Toje. Vazno. I. Bih. Tesko. Nama sa. Nama

2 1

pong

Ko će podnijeti ostavku i ko će krivično odgovarati.

2 1

* Sva polja su obavezna