Branio Darwinovu teoriju u Srbiji - sada mu prijeti otkaz

Direktor centra za promociju nauke Nemanja Đorđević tvrdi da je upravo zbog njegove odbrane Darwina donijet prijedlog za njegovu smjenu. Ministar prosvjete u saopštenju kaže da svoj lični stav nije smio da stavi na sajt Centra, ali da su razlozi za smjenu brojniji.

Izvor: N1

Od odbrane Darwinove teorije evolucije do gubitka pozicije.

Prijedlog za razrješenje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića ima dvije tačke. U prvoj je navedeno da je istupajući protiv nedavne peticije za reviziju Darwinove teorije iznio lični stav kao stav Centra, suprotno statutu te institucije, i uputio otvoreno pismo ministru Šarčeviću.

"Ja bih odmah tu rekao da ako je problem što direktor Centra za promociju nauke promoviše nauku, to je zaista veliki problem, ali ne moj, i ja bih tu pre svega ukazao na to, da nisam odreagovao povodom toga da je Dravin napadnut, a svi znamo šta je bilo 2004, dakle došli smo do toga da se zaista, malo je falilo obriše iz udžbenika, onda bih ja sebe pokudio i rekao zašto nisi odreagovao", kaže Nemanja Đorđević.

Druga tačka odnosi se na to da pravilnici centra nisu donijeti u određenom vremenskom roku, za šta Đorđević tvrdi suprotno.

"Svi su doneti na vreme, i svi su u skladu sa statutom".

Ministar prosvjete Mladen Šarčević u saopštenju navodi da Đorđević svoj lični stav nije smio da postavi na sajt Centra kao zvanični stav te institucije. Ipak, dodaje da je još prošle godine lično rekao Đorđeviću da je nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i time kako se troši novac.

"Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta, iz koje sam, kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika, i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom. Istovremeno dobili smo pritužbe od mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru i naučnim klubovima, da oni nisu svima jednako dostupni, a dobili smo i informacije da je Matematički institut SANU prekinuo saradnju s njima i to baš tokom meseca matematike", rekao je ministar prosvjete Mladen Šarčević.

U saopštenju je istaknuto i da ministar nema lični problem sa Đorđevićem, kao i to da je odgovor na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani nastavni planovi u izučavanju Darwinove teorije - ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

ado

ekstremnim vjerama pa tako i onoj u srbiji bog samo sluzi da tudje zemlje otimaju i kada je otmu sa crkvenim i bozijim ritualima je u srpsku zemlju pretvore znaci crkva i bog prvo mobilisu ubice pa potom udare pecat na zlocine al postoji ipak neka razlika izmedju srpske ekstremne vjere i ostalih ekstremnih vjera srpska laze i tvrdi da nije tako a otvoreno se velicaju zlikovci i ratni zlocinci iza crkvenih zidina

1 0

Darwine jarane poznaniče sa Baščaršije

Napredna Srbija s "naprednjacima".

1 0

edo

ljudi su u zadnjih 30 godina , na ovim prostorima ,mutirali u neku vrstu vjerskih zombija,sto je potvrda darvinove teorije

1 0

* Sva polja su obavezna