Adil Osmanović za N1: Da nije bilo rata - BiH bi bila u EU

Adil Osmanović za N1: Da nije bilo rata - BiH bi bila u EU Izvor: N1

Ministar civilnih poslva BiH, Adil Osmanović bio je gost Teme jutra u emisiji Novi dan na N1 gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH - ali i problemima unutar njegove stranke, SDA.

Na današnji dan 1992. godine Bosna i Hercegovina postala je članicom Ujedinjenih naroda. 25 godina poslije, da li je BiH na putu na kojem je trebala da bude ili smo možda već trebali da budemo članica EU, a Osmanović kaže da bi BiH sigurno bila u EU - da nije bilo ratnih dejstava i razaranja početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

"Desilo se teško razaranje i destrukcija. POslije potpisivanje Dejona imamo težak put. 25 godina je jubilarni datum, i treba raditi na onome što je započeto devedesetih godina, izgradnja multietničke države, teritorijalnom integritetu, da građani budu zadovoljni i da BiH bude prepoznatljiva po svom demokratskom uređenju i ravnopravnosti njenih građana", kazao je Osmanović za N1.

Problem sa pasošima

Govorio je o aktuelnom problemu sa pasošima, kazavši da je firma Muhlbauer objavila da joj nedostalje repromatrerijala za izradu pasoša.

"Nabavka papira svugdje u svijetut raje 16 nedjelja. Očekujem da će brzo nabaviti materijal, a trenutno rade sa 60 posto kapaciteta zahtjeva. Činjenica je da smo mi jedna od rijetkih država koja nema svoju štampariju - da imamo, ne bismo bili ovisni ni o kome", kazao je.

Izrazio je nadu da BiH riještiti to pitanje, i prestati biti u "vazalskom odnosu" sa Muhlbauerom ili bilo kojom drugom firmom. Najavio je raspisivanje novog međunarodnog tendera za izradu dokumenata, ali sa ugrađenim klauzulama - kako do ovakve situacije ne bi više dolazilo.

"Odgovornost je na dobavljačima, odnosno njemačkoj firmi koja je odabrana. Imao sam sastanak sa menadžmentom IDDEEA-e, mora se uvesti naplaćivanje penala ako kompanija ne ispoštuje rokove. Morat će plaćati velike penale i to će uzbuditi buduće kompanije", izjavio je za N1.

"Neshvatljivo je da Muhlbauer nema repromaterijala, umjesto da imaju pola miliona pasoša u svakom momentu. Muhlbauer radi samo bh. pasoše i nigdje drugo. Naš pasoš je kvalitetan, ali ovo je odustvo odgovornosti kompanije koja je dobila posao", kazao je za N1.

Kazao je da će biti probijanja rokova isporuke pasoša, ali da će oni hitni biti isporučeni.

"Za građane koji moraju na liječenje, posao, koji trebaju hitno u inostranstvo. Ne govorim o onim građanima koji plaćaju 200 KM za brzi pasoš".

Osmanović kaže da je to veliki problem na kojem se radi.

"Politika tu nema umiješane prste, ovo je propust Muhlbauera. Obavezali su se da će isporučiti 550.000 pasoša", istakao je.

Izborni zakon i akcize

Ministar civilnih poslova BiH je za N1 kazao da se malo kada desilo u BiH da je situacija i koalicija stabilna. Uvijek je potrebno četiri ili pet sastanaka da se napravi koalicija na nivou države i entieta.

"Uvijek imate nacionalni naboj i pitanja, te dolazi do nerazumijevanja i do upitnosti funkcionisanja koalicija u pola mandata".

Aktuelna situacija je štetna, kazao je - istakavši da je BiH imala ozbiljan napredak u 2014. i 2015. godini.

"Sada imamo probleme na svim nivoima. Nadamo se da će naši lideri iznijeti politikantstvo iz institucija. Traba pustiti i pomoći Vijeću ministara i vladama da rade svoj posao za dobrobit građana".

Dva najveća problema u BiH trenutno su akcize i izborni zakon.

"Došlo je do razilaženja između SDS-a i PDP-a i SDA i SBB. Savez za promjene je smatrao da treba usvojiti akcize, ali treba promijeniti dio za poljoprivrednike. Nije trebalo pustiti SNSD tu, ali desilo se šta se desilo. Vidjet ćemo kako će to ići dalje. Akcize su potrebne da se pokrenu građevinski radovi. Drugi problem je Izborni zakon, gdje HDZ insistira. Čak i ultimativno. Otvorili smo bolna pitanja", ocijenio je Osmanović.

Kaže da po mišljenju HDZ-a sve treba riješiti u 2017. godini. Tvrdi da su povukli pogrešan potez, koji nije dobar i sve sada mora na Ustavni sud.

Situacija u SDA

Brojne turbulencije su pristune unutar najveće stranke u BiH, SDA. Nedavno su uručena i tri 'crvena kartona', što po njegovom mišljenju nije popularna mjera.

"To slabi svaku stranku, pa i SDA. Svaku organizaciju čine ljudi. Kada imate sposobnog političara, bez njega je stranka slabija. Cijene se po iskustvu. Prošli su sve nivoe, i ne može se tek tako doći u Predstavnički dom ako nemate iskustvo. Nadam se da ćemo bez kartona u razgovoru ukazati na probleme i na korektan način ih riješiti bez ukora", izjavio je Adil Osmanović za N1.

Na njega je i nedavno izvršen fizički napad u Srebrenici, a kazao je da je očekivao da zbog toga bude održana hitna sjednica.

"I da oni koji su učestvovali budu sankcionisani. Prihvatio sam to, i idemo do kraja. Predsjedništvo stranke nije bilo na visini zadatka. Nema spremnosti iza odluka, niti da se stane iza funkcionera koji su napadnuti".

Kaže, neki lobiji su prejaki i da se zbog toga ne reaguje. On je pred kraj razgovora izrazio žaljenje što BiH nema ministarstvo kulture i sporta na državnom nivou, jer bi na taj način u punom kapacitetu bilo lakše podnositi projekte i programe za sportiste koji postižu rezultate i kulturne institicije.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 15

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kristijan

Da nije zaratilo ti bi bio maticar u mjesnom uredu u nekom selu Srebrenice.Izdavao rodne listove i pohadjao dzume redovno....

1 0

Ibrahim Pelesic Eso

Ostario pa omatuhio a da pameti nije dosao !? Da nije bilo rata Bosna bi postojala samo kao republika u sastavu Jugoslavije a ne kao suverena drzava pa kako bi onda mogla postati clanica EU !? Hajde nek neki od njenih entiteta postane danas clan EU !?

1 0

Huta

Da nije bilo vas, ne bi bilo ni rata. Bili ste nesposobni da ga spriječite, a odveć oholi da preputite drugima da to učine.

1 0

* Sva polja su obavezna