Mladen Ivanić zvanično otvorio Sarajevo Business Forum

Mladen Ivanić zvanično otvorio Sarajevo Business Forum Izvor: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić zvanično je otvorio 8. međunarodni Sarajevo Business Forum.

Ova manifestacija traje danas i sutra, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH - a održava se pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Tradicionalno, osmu godinu SBF organizuje Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB).

Učesnike SBF-a je na otvorenju pozdravio Bukvić i predsjednik IDB-a Bandar M. H. Hajjar, a na otvorenju se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je poželio svima uspješan rad tokom dva dana SBF-a, te kazao da investitori koji budu ulagali u BiH će imati koristi.

Ivanić je kazao da svi trebaju zajedno raditi kako bi BiH dobila kandidatski status za EU, a izrazio je uvjerenje da će se to naredne godine i desiti.

"Uvjeren sam da ima dobra stvar od činjenice da nemamo pretjerano veliki autoritet svih nivoa vlasti u politici, a to je manje uplitanje politike u ekonomiju. Zahvaljujući našem sistemu mi već godinama imamo jednu od najnižih stopa poreza na dodatnu vrijednost u Evropi – ona je 17 posto i uvjeren sam da se narednu deceniju neće mijenjati”, rekao je Ivanić.

Podsjetio je da je bh. valuta direktno vezana za euro i da je zbog toga stabilna te istakao da BiH ima niz drugih prednosti koje se obično ne vide zbog pretjeranog bavljenja politikom.

"Obaveza nas iz politike je da mijenjamo imidž ove zemlje, da popravljamo sliku o njoj i da uradimo sve što možemo da slika bude drugačija, jer sam uvjeren sam da će s drugačijom percepcijom i drugačijim poimanjem BiH mnogi ozbiljni investitori doći", rekao je Ivanić i dodao:

"Da bi strani investitori došli i domaći moraju dobro funkcionisati. Domaće ne trebamo zaboraviti. Strani investitori će doći tek kada domaći budu ostvarivali dobre rezultate. Uvjeren sam da ako se okrenemo tim temama da u tome možemo ostvariti pozitivne rezultate. To je ono što nam treba."

Prvog dana SBF-a bit će održana dva panela - "One Region, One Economy - Connectivity and Potential" i "Southeast Europe - Bridging the East and West" na kojima će govoriti brojni ugledni gosti iz BiH, regije i svijeta.

Drugog dana SBF-a, u utorak, 23. maja, u hotelu Hills na Ilidži bit će održani paneli "East Asia and Southeastern Europe: Current Opportunities and Future Potential", "Central/Western Asia and Southeastern Europe: How to Strengthen Business Realationship", "The European Perspective: Prospects for SEE Modernization and Hamronization with the EU" i "Dubai Session: Sharing Experience with SEE".

Također, prvog dana SBF-a bit će održana paralelena sesija "Dubai Islamic Economy Roundtable", a drugog dana SBF-a će u hotelu Malak biti organizovan i okrugli stol "Indonesia/Bosnia and Herzegovina business roundtable".

Ova inevsticijska konferencija postala je globalna platforma za promociju projekata i privrednih potencijala, analizu i pripremu projekata, te adekvatnu prezentaciju privrednih potencijala, kao i uvezivanje privrednika i investitora na individualnoj i institucionalnoj razini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna