Merkel: Prošla vremena kada je EU mogla računati na druge

Merkel: Prošla vremena kada je EU mogla računati na druge Izvor: AFP/Tovias Schwarz

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zemlje članice Evropske unije da se ujedine u suočavanju s brojnim izazovima i neizvjesnosću kada su u pitanju odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Prošla su vremena kada smo u potpunosti mogli računati na druge. Osjetila sam to u proteklih nekoliko dana", izjavila je Merkel tokom predizbornog skupa u Bavarskoj.

Njeni komentari uslijedili su nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da mu je potrebno još vremena da odluči da li će SAD podržati ili napustiti međunarodni sporazum o klimatskim promjenama.

Merkel je jučer održane razgovore lidera sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta G-7 o klimatskim promjenama ocijenila nezadovoljavajućim.

Njemački mediji prenose da je Merkel tokom govora istakla potrebu za prijateljskim odnosima sa SAD-om, Velikom Britanijom i Rusijom, ali je dodala da Evropljani moraju uzeti sudbinu u svoje ruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Angela Merkel , eu

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Prijedor

Jaka evropa je garant boljem zivotu

0 0

Jugosloven

pametna glava - Merkelova . kako żena u minuti skonta šta treba uraditi a ne kao ridjan i posle 20 godina ništa skontao nije ...fuj .

2 0

Anonimus

Das ist Union.

0 0

* Sva polja su obavezna