Suđenje Sefiću i drugima odgođeno, novo ročište 27. juna

Suđenje Sefiću i drugima odgođeno, novo ročište 27. juna Izvor: Screenshoot

Suđenje Sanjinu Sefiću i drugima, koje je trebalo biti nastavljeno danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je usljed nedolaska advokata troje optuženih. Naredno ročište u tom predmetu zakazano je za 27. juni za kada je planiran nastavak dokaznog postupka ispitivanjem novih svjedoka optužbe.

Naime, ročištu se odazvao branitelj prvooptuženog po službenoj dužnosti, advokat Kerim Čelik, a naknadno se pridružio i branitelj petooptuženog, advokat Omar Mehmedbašić.

Advokat Čelik je izrazio spremnost da u odsustvu njihovih branitelja zastupa i ostale optužene, međutim, zastupnica optužbe se pozvala na zakonske odredbe (ZKP) i praksu KSS-a u pogledu razriješenja novonastale procesne situacije.

S obzirom na to, Sudsko vijeće se "povuklo" i nakon razmatranja predočenih okolnosti odlučilo je da se ročište odgodi, uz obrazloženje da - shodno zakonu, branitelj po službenoj dužnosti ne može mijenjati ostale advokate.

Inače, ročište u tom predmetu počelo je s polusatnim zakašnjenjem, te je, nakon razmatranja novonastalih procesnih okolnosti, nastavak suđenja odgođen za 27. juni.       

Radi se o predmetu u kojem se osim Sanjinu Sefiću sudi i njegovoj sestri Sari Sefić, Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću.

Optužnica Tužiteljstva KS-a Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo - pomoć počintelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu i, nakon provođenja ekstradicijskog postupka,  9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: sanjin sefić

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kiza

Puno če puta odgoditi to sudjenje.

0 0

Ti advokati su veci kriminalci od sami kriminalaca za nedolazak na sudenje naplatiti sve troskove koje su prouzrocili.Evo slusam da oni podmicuju kriminalce kafom i secerom

1 0

Dina

Na koncu ce im taj gad pobjeci. Sve je to korumpirano i uvezano.

2 0

* Sva polja su obavezna