''ISIS u Afganistanu je američki projekat''

''ISIS u Afganistanu je američki projekat'' Izvor: Anadolija

Bivši predsjednik Afganistan Hamid Karzai izjavio je da je postojanje terorističke organizacije ISIS u toj zemlji projekat Sjedinjenih Američkih Država.

U intervjuu za AA, bivši predsjednik i aktuelni glasni oponent afganistanske vlasi Karzai je kazao da ISIS uz podršku SAD-a intenzivira svoje aktivnosti u Afganistanu i da su svi članovi te organizacije dovedeni iz drugih zemalja.

“SAD ne želi okončanje terorističkih aktivnosti u Afganistanu, a da je drugačije ne bi se dogodilo da su te aktivnosti sve intenzivnije uz jako vojno prisustvo SAD-a još od 2002. godine“, kazao je Karzai i dodao da SAD radi na jačanju terorističke mreže ISIS.

Ističući kako Afganistan nije glavna meta ISIS-a, već poligon odakle se žele destabilizirati druge zemlje u regiji, Karzai je kazao kako teroristi izvode svirepe zločine i prijete opstanku tradicionalnih i društvenih vrijednosti u Afganistanu i cijeloj regiji.

“Rusija i Iran su zabrinuti zbog velikog američkog prisustva u Afganistanu. Rusija, SAD, Velika Britanije i još neke zemlje vjerovatno su u kontaktu i sarađuju sa talibanskim pokretom“, kazao je Karzai i dodao da su strane sile pomogle u jačanju talibanskog pokreta na području cijelog Afganistana.

Karzai je kazao kako je SAD pri uspostavi stalne vojne baze u Afganistanu obećao braniti tu zemlju nasuprot prijetnji iz Pakistana i pomoći joj u uspostavi sigurnosti i ekonomskog razvoja. Tvrdi da niti jedno obećanje nije ispunjeno, a da je situacija u Afganistanu sve gora.

Naglasivši kako je nedavni napad koji su američke snage u Nangarharu izvele upotrebom najjače nenuklearne bombe, odnosno “majke svih bombi“ bio neprihvatljiv potez, Karzai je kazao kako je posve jasno da strane vojne sile u Afganistanu ne rade u interesu te zemlje i kako trebaju otići.

“Pozivam talibane da okončaju rat jer je ovo naša zemlja. Sjedimo za stol i revidirajmo naš ustav i zajedno gradimo budućnost“, poručio je Karzai.

Karzai je, također, kazao kako je Republike Turska najbolji prijatelj Afganistana i kako beskrajno poštuje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Erdogan je moj prijatelj i beskrajno ga poštujemo. On je veliki lider islamskog svijeta. Mnogo nam je pomogao. Osuđujemo prošlogodišnji pokušaj vojnog udara u Turskoj koji je hvala Bogu bio neuspješan. Erdogan je i tom prilikom pokazao svoju veličinu i mjesto koje zauzima u srcu naroda, a Turska je još jača krenula u budućnost“, rekao je Karzai.

On je dodao da je Afganistan spreman da Turskoj prepusti kontrolu nad obrazovnim ustanovama koje u toj zemlji kontrolira teroristička organizacija FETO koja je izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara u julu prošle godine u Turskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: afganistan , ISIS

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nije

pogrešna izjava!

0 0

* Sva polja su obavezna