Dodik: RS ima problem u činjenici da je u BiH

Dodik: RS ima problem u činjenici da je u BiH Izvor: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvao da posjeti Banjaluku u jednoj od faza realizacije projekta izgradnje Srpsko-ruskog pravoslavnog centra, koji podrazumijeva i izgradnju ruske pravoslavne crkve sa različitim sadržajima.

"Mi smo u fazi da se sa Ruskom pravoslavnom crkvom dogovori projekat i to je preuzeo na sebe vladika banjalučki Jefrem. Želimo da vidimo Putina u Banjaluci povodom otvaranja crkve", rekao je predsjednik Dodik i dodao da se raduje mogućnosti da se to dogodi.

On je u intervjuu za "Sputnjik" sinoć istakao da je o izgradnji tog centra već ranije razgovarao sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, te da je zemljište površine od 6.500 metara kvadratnih već donirano za tu namjenu.

U osvrtu na posjetu Rusiji, Dodik je potvrdio da je sa svojim sagovornicima pričao o fiskalnoj stabilnosti Republike Srpske.

"Mi već duže vrijeme razgovaramo na tu temu. Jedna od ideja je da se putem obveznica koje bi emitovala Republika Srpska prikupi određeni novac i stabilizuje čitav naš sistem. Mi tragamo za načinima kako ćemo to učiniti. Vjerujemo da to možemo, a o tome smo razgovarali u Rusiji sa kredibilnim ljudima", rekao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o formiranju takozvanih slobodnih zona, koje su najavljene za Srbiju, Dodik je rekao da RS takođe razvija takav koncept.

"Republika Srpska ima problem u činjenici da je u BiH i da ne može suvereno da vlada svojim carinskim režimom i politikom, tako da smo mi u konceptu specijalizovanih ekonomskih zona. Razvijamo nešto u tom pogledu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rusko tržište traži određenu robu sa ovog prostora, ali problem Srbije i Republike Srpske jeste što nema dovoljne tražene količine.

Dodik je istakao da je sa Moskvom postignut visok stepen saglasnosti o političkom odnosima u regionu, a da je njen pristup poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih ugovora. 

"Svako miješanje koje ide ka tome da kreira neke druge procese koji bi navijali za jednu stranu protiv druge u regionu znače novi konflikt, novo usložnjavanje situacije. Kod Rusa toga nema. Oni su, na primjer, jedinstveni u pristupu da je Dejtonski mirovni sporazum ne samo stvorio mir nego i novi politički sistem koji treba poštovati, kao i volju ljudi da samo njihov angažman može da dovede do određenih procesa koji bi bili u njihovom interesu", zaključio je Dodik.

On je ponovio da je zadovoljan posjetom Rusiji, gdje je učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku

Komentara 21

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

Ma da naravno sve ces ti izgraditi s prizvukom Rusko kako bi uveo Ruse u RS da vam ima ko braniti vase prljave nakane ali si zaboravio jednu cinjenicu da je Rusija daleko od tvog brloga samo ti sanjaj nije zabranjeno a narod nek gladuje dok ti nepotrebne projekte financiras.Bolje bi ti bilo sagraditi fabriku da zaposlis narod, koji jedva sastavlja kraj sa krajem.

4 2

Aj sto vi volite Republiku Srpsku samo brinete o njoj, u federaciji sve propalo, nije vas briga , zelite samo da u RS bude dobro

0 5

Aj sto vi volite Republiku Srpsku samo brinete o njoj, u federaciji sve propalo, nije vas briga , zelite samo da u RS bude dobro

0 5

* Sva polja su obavezna