Njemačka se zalaže za plan "Berlin plus" za oporavak regiona

Njemačka se zalaže za plan "Berlin plus" za oporavak regiona Izvor: N1

Njemačka ima novi plan za zapadni Balkan, traži od Evropske unije da ulaže u infrastrukturne projekte kako bi se povezale zemlje koje čekaju na priključenje Uniji. Cilj je da se time pojača regionalna saradnja i ekonomski oporavak.

Izvor: N1

Ideja je da se zapadni Balkan poveže, prije svega autoputevima. To je u Beogradu potvrdio i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Njemačke Markus Ederer. Plan je dobio naziv Berlin plus, dok su ga beogradski mediji krstili kao "Novi Maršalov plan":

„Predložili smo našim partnerima da povećaju fondove za projekte povezivanja, kako u infrastrukturi, tako i na polju obrazovanja. Osim što vi treba da ojačate svoje kapacitete za jaču spoljnu i bezbjednosnu politiku, jedan od strateških ciljeva ovog projekta je i regionalna saradnja kao i ekonomski oproavak“, kazao je Ederer.

Za sada nije poznato koliko novca Unija ima u planu za zapadni Balkan, a i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić, slaže se da je novac najvažniji:

„Da vidimo kako uz obezbjeđivanje dodatnih finansijskih sredstava realizujemo, prije svega ove, oni to zovu programi povezivanja, conectivity, agende koja omogućava da vi između sebe, u ovim našim državama, odnosno učesnicima tog procesa, međusobno napravimo puteve, pruge, da imamo energetsku infrastrukturu, to je dobra stvar i mi to pozdravljamo i voljeli bismo da tu bude što više para i da ih mi dobijemo što više“.

Kako prenose beogradski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, novac treba da se obezbijedi od svih zemalja Evropske ekonomske zone, što uključuje 28 članica Unije, plus Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku.

Novac bi trebalo da se skupi putem donatorskih akcija. O planu, na koji se gleda kao na kompenzaciju za dugo čekanje u redu na ulazak u Evropsku uniju, trebalo bi da se razgovara na sljedećem samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu 12. jula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Apolon

Dobra stvar. Gospodo iz SDA I SBB, odmah u red. Mozda vam se posreci, i mozda za mandata izgradite koji km puta ??

5 0

* Sva polja su obavezna