Dio sportske historije BiH i Hrvatske vrijedi mnogo na eBayu

Dio sportske historije BiH i Hrvatske vrijedi mnogo na eBayu Izvor: N1

Prije 15 godina Bosna i Hercegovina i Hrvatska podnijele su zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu.

Organizaciju UEFA-inog elitnog takmičenja na koncu je dobila kandidatura Austije i Švicarske, a u uži krug su ušle još Grčka i Turska.

Još u prvom krugu, BiH i susjedna Hrvatska 'glatko su odbijene', kao najsiromašnije zemlje od svih kandidata, a pored balkanskih komšija, odbijene su kandidature Mađarske i Rusije.

Troškovi organizacije tada su se procjenjivali na 110 miliona eura, tako da je zajednička kandidatura BiH i Hrvatske u startu bila osuđena na propast, a vjerovali ili ne - osim medijskih naslova, iz tog perioda postoje još neki tragovi koji danas vrijede izuzetno značajne sume novca.

Jedan takav smo pronašli na najvećoj svjetskoj online pijaci, eBayu. Riječ je o novoj, potpuno očuvanoj i neotpakovanoj zastavici, sličnoj onakvoj kakvu razmjenjuju kapiteni ekipa uoči meča reprezentacija

Izvor: Screenshot/eBay

  .

Na njoj je istaknut logotip tog EURA - da su ove zemlje bile kojim slučajem odabrane da organizuju ovo drugo najveće fudbalsko takmičenje u svijetu.

Kao što možete vidjeti u priloženom, logotip prvenstva sadrži grafičke fragmente crvene šahovnice, simbola Hrvatske, kao i žuti grafički prikaz granica/grba Bosne i Hercegovine uz plavu boju ukombinovanu na fudbalsku loptu.

Ovaj predmet, za sada jedan jedini na eBayu - danas vrijedi 1.439 dolara, a obzirom da mu prodaja ističe za četiri dana - oni koji žele imati raritet poput ovoga moraju izdvojiti 1.151,20 dolara.

Zastavica je dimenzija 10.5x20.5 centimetara i nalazi se u odlično očuvanom stanju, a interesatno je da vlasnik ovog predmeta iz Bugarske.

Prema podacima eBaya - cijena dostve je samo pet dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jure

Ne bi dao ni jednu lipu za ovu laž od zastavice koju predstavlja

1 0

njosa87

toliko vrijedi tek kad se proda. mogu ja na ebayu kamen prodavati za milion, al to ne znaci da vrijedi i marku. sumnjam da bi iko dao vise od 50KM za ovu zastavicu

6 1

* Sva polja su obavezna