Katar pokreće sudski proces protiv S. Arabije, UAE, Bahreina

Katar pokreće sudski proces protiv S. Arabije, UAE, Bahreina Izvor: Reuters

Katar namjerava pokrenuti sudski proces protiv Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina koji su donijeli odluku o uvođenju blokade.

Ali bin Smaikh Al Marri, čelnik Nacionalnog komiteta za ljudska prava pri vladi, na konferenciji za medije saopćio je kako će pokrenuti sudski proces da bi državljanima članica Vijeća za saradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC) koji su osjetili posljedice zatvaranja zračnog prostora Kataru i blokade koju su uvele Saudijska Arabija, UAE i Bahrein, bila isplaćena odšteta.

Ove odluke je nazvao ”masovnom kaznom i međunarodnim zločinom”, te dodao kako je komitet do sada primio 700 pritužbi i da se suočio sa tragičnim porodičnim problemima, te da prihvatanje i šutnja nisu prihvatljivi.

Dodao je kako je razgovarao sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, UAE i Bahrein, te zatražio njihovo djelovanje kako bi se riješili zaštitila prava državljana Katara, ali i pomenute tri zemlje narušena blokadom.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i Jemen su 5. juna saopćili da su prekinuli sve diplomatske odnose sa Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije.

Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su zatvorili zračni prostor za Katar i državljanima te zemlje naredili da napuste njihove granice u roku od 48 sati.

Osim toga, Saudijska Arabija je zatvorila i kopnenu granicu sa Katarom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hadzo

Poludili od silnog bogatstva!

0 1

* Sva polja su obavezna