Manifestacija "Dani Kur'ana" otvorena u Sarajevu

Manifestacija "Dani Kur'ana" otvorena u Sarajevu Izvor: Fena

Manifestacija "Dani Kur'ana" otvorena je večeras u Sarajevu u Gazi Husrev-begovom hanikahu, u organizaciji Iranskog kulturnog centra te u okviru kulturne razmjene dviju zemalja, a povodom mjeseca ramazana.

Saradnik je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine.

Na otvorenju su goste pozdravili direktor ove uprave Nusret ef. Abdibegović, kao i konzul iz Kulturnog centra Ambasade Irana u Bosni i Hercegovini Ali Ameri.

Govorili su o univerzalnim porukama Kur'ana kao upute čovjeku prema istini.

Otvorenju su, među brojnim drugim zvanicama, prisustvovali ambasador Irana u BiH Mahmut Hajdari i načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić.

Manifestacija "Dani Kur'ana" trajat će u Sarajevu do 16. juna, a ove godine će biti održana i u Bihaću od 19. do 22. juna u suradnji s tom općinom i Muftijstvom bihaćkim.

Povodom toga u Bosni i Hercegovini borave iranski umjetnici i predstavljaju njihov rad izložbama kaligrafije i raznih tradicionalnih iranskih zanata.

Izložba se sastoji iz nekoliko dijelova: postavke iranske kaligrafije autora Kave Tejmurija koji već 30 godina drži časove u iranskom Udruženju Kaligrafi te u nekoliko drugih ustanova za visoko obrazovanje u Iranu, potom izložbe intarzije, mozaika i rezbarije umjetnika Davuda Mullaija Avandžija, profesora na Fakultetu Zahra u Teheranu. Sastavni dio manifestacije je također izložba umjetničkih radova na pozlati čiji je autor Ruhullah Ishak Zade, profesor Univerziteta umjetnosti iz Isfahana.

Izvor: Fena

Manifestacija Dani Kur'ana sastoji se iz izložbe kur'anske kaligrafije, iluminacije, intarzije, ručnih radova vezanih za Kur'an.

U Sarajevu je realizirana u Gazi Husrev-begovom Hanikahu, a u Bihaću će biti u Gradskoj galeriji u kojoj je svečano otvorenje najavljeno za 19. juni.

Ulaz za sve posjetioce i u Sarajevu i Bihaću je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna