Kako je raskrinkan samoprozvani princ Crne Gore

Kako je raskrinkan samoprozvani princ Crne Gore Izvor: Mirror.co.uk

U Italiji je podnijeta tužba za lažno predstavljanje protiv Stefana Černetića, koji se godinama predstavlja kao princ od Crne Gore i Makedonije, nasljednik dinastije Crnojevića.

Vijest su objavili italijanski mediji u srijedu.

Kako “Vijesti” saznaju, istraga protiv Černetića je pokrenuta još prošlog ljeta a inicijativa je krenula sa najvišeg nivoa - od Ministarstva vanjskih poslova Italije, koje je dostavilo fotografiju Černetića svim jedinicama policije na nacionalnoj teritoriji, uz obrazloženje da se radi o osobi koja nije diplomatski predstavnik crnogorske ambasade u Italiji i da ne uživa pravo na privilegije u Italiji na osnovu Bečke konvencije iz 1961.

Istraga je počela krajem augusta prošle godine, nakon Černetićeve “zvanične” posjete Brindiziju i okolini.

Tom prilikom, kako prenose italijanski mediji, Černetić se sreo sa više predstavnika lokalne uprave, a na sastanke je dolazio mercedesom na kojem su se vijorile zastavice Crne Gore i lažne diplomatske oznake.

Dopis crnogorske ambasade

“Vijesti” su imale na uvid dopis koji je ambasada Crne Gore poslala Ministarstvu vanjskih poslova Italije 21. oktobra 2016. godine, u kojem se precizira da se Černetić lažno predstavlja kao crnogorski princ.

Potpisnik dokumenta, tadašnji ambasador Crne Gore u Italiji Anton Sbutega, poziva se između ostalog na zakon o Petrovićima.

“Stefan Černetić, osim što prisvaja lažne titule, nije rođen u Crnoj Gori, nema boravište u Crnoj Gori niti crnogorski pasoš i nije diplomatski predstavnik Crne Gore”, piše u dopisu koji je potpisao Sbutega.

Navodi se niz “zvaničnih posjeta” koje je Černetić organizovao širom Italije, a tokom kojih se sretao sa zvaničnicima lokalnih uprava, religioznih institucija, kao i sa preduzetnicima kojima je obećavao prilike za ekonomsku saradnju u Crnoj Gori i drugim državama Balkana.

Precizira se da je Černetić prilikom tih posjeta koristio automobil sa lažnim diplomatskim oznakama i da je neosnovano koristio privilegije na koje imaju pravo diplomatski predstavnici, među kojima danonoćnu pratnju karabinjera u uniformi.

U člancima italijanskih medija, navodi se da se Černetić između ostalog “zvanično” susreo sa gradonačelnicima Peruđe i Montefalka u Umbriji i Monopolija u Pulji.

Prilikom gore navedenih susreta, Černetić govori i djeluje kao osoba koja je prisutna i od uticaja u crnogorskim institucijama, što apsolutno nije istinito”, piše u dopisu crnogorske ambasade, u kojem se pominje i Youtube video u kojem obećava italijanskom biskupu da će “riješiti problem ikone bogorodice Filermose”, koja se čuva u Narodnom muzeju na Cetinju.

princ, crna, gora Izvor: brindisireport.it

Na listi zloupotreba navodi se i aktivnost izdavanja takozvanih diplomatskih pasoša sa crnogorskim grbom, koje Černetić prodaje tvrdeći da se štampaju u Austriji i da su validni za putovanja u inostranstvo, priznati od strane Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Pasoši na korici nose natpis: “Imperial Royal House of Montenegro and Macedonia”.

pasos, princ, crna, gora Izvor: brindisireport.it

Zahtijevamo (od strane Ministarstva spoljnjih poslova Italije) da sprovede adekvatne aktivnosti sa ciljem sprečavanja daljih akcija samoproklamovanog 'princa od Crne Gore' Stefana Černetića, koji obmanjuje italijanske vlasti i institucije, kao i neinformisane privatne subjekte, te zloupotrebljava diplomatske oznake i privilegije, ozbiljno narušavajući ugled Crne Gore'. Crnogorska ambasada je na raspolaganju da pruži dodatne informacije na ovu temu”, zaključuje se u pismu.

Račun Makedoncima

Prema navodima iz italijanskih medija, direktan povod za tužbu protiv Černetića bio je račun koji je jedna luksuzna vila u Pulji dostavila ambasadi Makedonije.

Uz Černetića je optužena i osoba italijanskog državljanstva koja ga je pratila na proputovanju predstavljajući se kao ambasador Makedonije u Italiji, pišu Vijesti.me.

Radi se o osobi koja je ranije optuživana za lažno predstavljanje u prevaru. Dvojica su u luksuznoj vili boravila gratis od 25. do 31. jula 2016.

Tužbu inicirali karabinjeri iz Brindizija

Tužbu su inicirali karabinjeri iz Brindizija neposredno nakon Černetićeve posjete toj opštini, a kasnije su u istragu uključene i jedinice iz Torina, Avelina i Bergama, koji su konfiskovali niz pečata, lažnih diplomatskih pasoša, naljepnice diplomatskih predstavnika te diplome sa crnogorskim grbom i natpisom “Royal Imperial House of Montenegro and Macedonia”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Italija , crna gora

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna